Az Omega történetének korszakos pillanatai: turné és album Angliában

Az Omega zenekar 1968-ban kétszer is megtette azt, amit korábban elképzelhetetlennek tartottak: brit turnéra indultak, és a Decca kiadónál nagylemezt készítettek. Az év végén pedig megjelentették az első hazai önálló beatalbumot, és felléptek az Erkel Színházban olyan neves művészekkel, mint Básti Lajos, Kovács Apollónia és Melis György.

Az 1960-as években a vasfüggöny mögül érkező zenekaroknak ritkán adatott meg a lehetőség, hogy Nyugaton koncertezhessenek. Az Omega azonban kivételt képezett, amikor 1968-ban Angliában turnézott, és a Decca kiadónál nagylemezt készített. A zenekar előadásai a londoni Hatchetts Clubban és további huszonhárom koncerten Angliában és Skóciában valóságos szenzációt keltettek. A Daily Express szerint a zenekar műsora világslágerekből és angolra fordított magyar számokból állt.

Az Omega tagjai, Benkő László, Kóbor János, Laux József, Mihály Tamás, Molnár György és Presser Gábor, 1969 elején még a debreceni Slágerszemlén is részt vettek, ahol a zenekari kategóriában győzedelmeskedtek. Kóbor János, aki az első turnén nem tudott részt venni, a második alkalommal már a bandával tartott, és többek között a híres londoni Marquee Clubban és a BBC televízióban is énekelt.

A zenekar tagjai szerények voltak, Laux József például úgy nyilatkozott, hogy a közönségük két-három év alatt kinő őket, és más iránt lelkesednek. Ez a beatzenészek sorsa. Presser Gábor érkezésével azonban sorra születtek az eredeti nóták, és miután Angliában már volt albumuk, a Magyar Hanglemezgyártó Vállalat 1968 karácsonyán megjelentette az első önálló magyar beat nagylemezt Trombitás Frédi és a rettenetes emberek címmel.

Az Omega 1968 karácsonyán az Erkel Színházban is fellépett, ahol a Qualiton-koktél keretében olyan művészekkel léptek színpadra, mint Melis György, Básti Lajos és Kovács Apollónia. A koncerten a Trombitás Frédi mellett klasszikus darabok is elhangzottak. Az esemény telt házat vonzott, de nem volt akkora tolongás, mint hét hónappal korábban, amikor a Kinizsi utcában az Omega, az Illés és a Metró együtt lépett fel.