Kedvezményes hitel a fiatal szakmunkásoknak Magyarországon?

Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke szerint a frissen végzett szakmunkásokat kedvezményes hitellel lehetne itthon tartani, és ezzel megakadályozni, hogy külföldre távozzanak.

Parragh az ATV Egyenes Beszéd című műsorában beszélt arról, hogy a magyar fiatalok legjobbjait veszítjük el, mivel sokan választják a külföldi munkavállalást. Azt javasolta, hogy a fiatal szakmunkásoknak kedvezményes hitelt kellene biztosítani lakás vagy autó beszerzésére, cserébe azért, hogy Magyarországon maradjanak és itt kezdjék meg pályafutásukat. Az elnök szerint ez az ország számára is előnyös, mivel így megőrizhető a fiatal munkaerő.

Parragh úgy véli, hogy a magyar vállalkozásoknak nyújtott 500 millió forintos vissza nem térítendő állami támogatás jelentős segítséget nyújthatna, bár elismeri, hogy ennek egy része "kidobott pénz" lehet. Emellett szorgalmazza egy kkv-kért felelős államtitkári pozíció létrehozását, aki kifejezetten ezen a területen dolgozna.

A finanszírozás kérdésére Parragh azt válaszolta, hogy a kereskedelmi bankokon keresztüli állami finanszírozás államadósság-növelő hatással bírna, költségvetési források pedig alig állnak rendelkezésre. Az EU-s forrásokra sem lehet nagyon számítani, de a jegybank forrásait még lehetne aktivizálni.

Parragh szerint a kormányzat is tisztában van ezekkel a problémákkal és készen áll a megoldásokra, különösen, ha egy kamara képviseli a vállalkozókat. Biztos abban, hogy a kormány szeptemberben komolyabban foglalkozik majd ezekkel a kérdésekkel, és reméli, hogy jónéhány ötlet megvalósul majd.