A légi közlekedési panaszok számának növekedése – A fogyasztóvédők reagálnak

Az idei nyár folyamán jelentősen megnövekedett a légi közlekedéssel kapcsolatos fogyasztói panaszok száma, ami miatt a Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége (FEOSZ) felhívást intézett a légitársaságok felé, hogy tartsák be az EU jogszabályait.

A FEOSZ közleményében hangsúlyozza, hogy az utóbbi hetekben kialakult káosz az európai reptereken, és több légitársaság is próbálkozik kikerülni a felelősség alól. A szervezet szerint a légitársaságok nem mindig tájékoztatják megfelelően az utasokat, sem elektronikus úton, sem a reptéri munkatársak által, ami miatt a kormányhivatal eljárást indított több légitársaság ellen.

A FEOSZ kiemeli a 261/2004 Európai Parlamenti és Tanácsi rendelet fontosságát, amely a visszautasított beszállás, járattörlés vagy hosszú késés esetén szabályozza az utasok kártalanítását és segítségnyújtását. A rendelet értelmében az utasoknak joguk van tájékoztatáshoz, átfoglaláshoz, étkezéshez, frissítőkhöz, éjszakai szálláshoz, transzfer szolgáltatáshoz és ingyenes telefonhívásokhoz. Emellett a megteendő távolságtól függően kártalanítás is jár az utasoknak.

A közlemény hangsúlyozza, hogy a tájékoztatási kötelezettség alól a légitársaságok semmilyen körülmények között nem mentesülhetnek, és kötelesek informálni az utasokat a késésekről, járattörlésekről és az átfoglalásokról.

Amennyiben a légitársaságok nem tesznek eleget jogszabályi kötelezettségeiknek, a fogyasztóvédelmi hatóság, a békéltető testületek és az Európai Fogyasztói Központ nyújtanak segítséget a panaszok kezelésében. A károsultak a FEOSZ-hoz is fordulhatnak tanácsért.

Lapunk a közelmúltban is számos botrányos esetről számolt be, például Geszti Péter is ott ült a Budapesten ragadt stuttgarti gépen, leírta, milyen elkeserítő dolgok történtek a fedélzeten. Több mint 24 órás késéssel érhetnek haza Barcelonából a Ryanair utasai Budapestre, és majdnem egy napot vártak 140-en a gépükre a budapesti reptéren.