Magyarországon több mint 150 eladó kastély várja új tulajdonosát

Magyarországon jelenleg több mint 150 kastély került eladósorba, melyek között óriási az árkülönbség: a legolcsóbbak mindössze 17,5 millió forintba kerülnek, míg a legdrágábbak ára elérheti a 12 milliárd forintot is.

Az eladó kastélyok száma meghaladja a 150 darabot, és a legtöbbet Pest megyében és Bács-Kiskunban találhatjuk meg. Az árak tekintetében jelentős a szórás, a legolcsóbb ingatlanért kevesebb mint 18 millió forintot kérnek, míg a legdrágábbért, amely Szombathely közelében található, közel 12 milliárd forintot, azaz 30 millió eurót kell fizetni. A szombathelyi kastélyban gróf Széchenyi István könyves szekrénye és gróf Andrássy Gyula ágya is megtalálható, és a kastély 2004-ben esett át teljes körű felújításon, 2021-ben pedig gyógyvízzel táplált termálkút is engedélyezést kapott.

Az árak és a lehetőségek sokfélesége

A legolcsóbb kastély Tibolddarócon található, mely felújításra szorul, és a műemlékvédelmi besorolással rendelkező Gencsy kúria befektetők jelentkezését várja. Országos átlagban egy eladó kastély ára körülbelül 300 millió forint, amiért egy 10 szobás, több mint 600 négyzetméteres ingatlant kaphatunk, 6000 négyzetméteres telekkel. A kastélyok állapota és a hozzájuk tartozó árak is nagyon eltérőek lehetnek. Budapesten a legmagasabbak az árak, ahol az eladó kastélyok és kúriák átlagos ára 1,5 milliárd forint, míg Tolna megyében a legolcsóbban, 22 millió forintért lehet kastélyt vásárolni.

Az ingatlan.com adatai szerint a 151 eladó kastély közül a legtöbbet Bács-Kiskunban és Pest megyében találjuk, míg Somogy és Budapest 15-15 eladó kastéllyal büszkélkedhet. A medián alapterület szempontjából Veszprém és Szabolcs-Szatmár-Bereg emelkedik ki, utóbbi megyében egyetlen, de több mint tízhektáros telken fekvő kastély is keresi új gazdáját.

A kastélyok jövője

A kastélyok iránti érdeklődés hátterében a kastélytörvény is állhat, amelynek célja a magántőke bevonása a kastélyok fenntartható működtetésébe. Az elmúlt évtizedek során Magyarország területén lévő 1500 kastély és kúria nagy része eltűnt vagy romlott az állapota. A Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram keretében több mint egy tucat kastély újult meg állami és uniós forrásokból, de további forrásokra és az üzemeltetésük is folyamatos pénzügyi terhet jelent a költségvetésnek.