Kína a legnagyobb külföldi beruházó Magyarországon

Kína mára Magyarország legnagyobb külföldi beruházójává vált, ami jelentős változást jelent a korábbi évtizedekhez képest, amikor a kínai gazdasági szektor jelenléte még korlátozott volt hazánkban.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára, Magyar Levente a Gödöllőn megrendezett Fujian Befektetési Fórumon beszélt arról, hogy a két ország kiemelt partnerekké váltak egymás számára, amit egy hivatalos stratégiai partnerségi megállapodás is alátámaszt. Az államtitkár kiemelte, hogy ez a fejlődés nem volt magától értetődő, hanem évtizedekig tartó kemény munka eredménye mindkét fél részéről.

Az elmúlt évtizedek során Magyarország nyitott a kínai gazdaság felé, ami összhangban állt Kína geopolitikai és világgazdasági pozíciójának erősödésével. Ennek köszönhetően ma már Kína legkiválóbb vállalatai is sorra érkeznek Magyarországra.

Az államtitkár arra is kitért, hogy a kapcsolatok további mélyítését jelzi a legújabb közvetlen légi járat indítása, amely Budapestet és Kuangcsout köti össze. A közeljövőben további járatok indítását tervezik, amelyek révén heti több desztinációra lesz lehetőség eljutni Budapesten keresztül Kínában.

Ez a fejlesztés jelentős előrelépést jelent a turizmus és a gazdasági kapcsolatok terén is, hiszen néhány évvel ezelőtt még azon kellett küzdeni, hogy a meglévő pekingi és sanghaji járatok ne szűnjenek meg. A mostani helyzet, ahol újabb járatok indítása van napirenden, jól mutatja a kapcsolatok intenzitásának és bővülésének mértékét.