Új frakció alapítását tervezi Andrej Babis az Európai Parlamentben

Andrej Babis, az Elégedetlen Polgárok Akciója (ANO) elnöke és volt cseh miniszterelnök bejelentette, hogy új frakciót kíván alapítani az Európai Parlamentben (EP), miután pártja kilépett a Renew Europe frakcióból és az ALDE pártcsaládból.

Az új frakció létrehozásának részleteit még nem tették közzé, de Andrej Babis szerint a bejelentésre a következő héten, várhatóan hétfőn kerül sor. A politikus a CNN Prima News kereskedelmi hírtelevíziónak adott nyilatkozatában nem részletezte, hogy mely pártok csatlakozhatnak az új frakcióhoz. Az MTI és a Politico információi szerint a frakció programjának középpontjában a szuverenitás, a biztonság, az illegális migráció elleni küzdelem és a Zöld Megállapodás módosítása áll majd.

Andrej Babis korábban kifejtette, hogy az ANO azért hagyta el a Renew Europe és az ALDE csoportosulásokat, mert ezekben nem tudta megfelelően érvényesíteni politikai programját. A volt cseh kormányfő hangsúlyozta, hogy ez indokolta az új frakció alapításának szükségességét.

A politikus megjegyezte, hogy ez az első alkalom, amikor egy cseh politikai párt új frakciót hoz létre az Európai Parlamentben, és kíváncsian várja, hány képviselőt sikerül meggyőzniük a csatlakozásra. Az ANO a júniusi európai választásokon hét mandátumot szerzett az Európai Parlamentben.

A Politico értesülései szerint az új frakció alapításában a Fidesz, a Jaroslaw Kaczynski vezette korábbi lengyel kormánypárt, a Jog és Igazságosság (PiS), valamint az előző szlovén kormányfő, Janez Jansa pártja, a Szlovén Demokrata Párt is gondolkodik. Orbán Balázs, Orbán Viktor magyar miniszterelnök politikai tanácsadója a 444-nek nyilatkozva úgy fogalmazott, hogy van esély arra, hogy összeáll a csoport, és hamarosan lesz hivatalos bejelentés is az új frakcióval kapcsolatban. A tárgyalásokra van még egy kis idő, ugyanis a végleges formációkat július 4-ig kell bejelenteni az EP-nek.