Fordulat a balatoni ingatlanháborúban: a lómenhelyet ért támadás a másik oldalról

A Siófokhoz kapcsolódó Töreki településrészben található Dharma Lómenhelyet több oldalról is támadás érte, a földet megszerezni vágyó vállalkozó és az egykori jóbarát semmitől sem riadnak vissza. Az ügyben egyedül az üzletember ellen folyik nyomozás és per.

A 32 hektáros földdarab, mely gyönyörű kilátást nyújt a Balatonra, egy bizonyos vállalkozó érdeklődésének középpontjában áll, aki mindenáron meg szeretné szerezni, figyelmen kívül hagyva az ott élő mentett állatokat. Czinkóczky Csaba és Berecz Gabriella házaspár a menhelyen mentett állatok ellátására tette fel az életét. Litresits András ügyvéd pro bono segíti őket a bíróságon, hogy megmaradhasson a menhely azok számára, akiknek az állatok jóléte a legfontosabb.

A Dharma Ló Menedék Alapítványt Czinkóczky Csaba és Einspach Csaba gyerekkori barátok alapították, akik azonban mára szinte semmiben sem értenek egyet. Einspach a területének felétől szeretne megszabadulni, amit a legkönnyebben Berecz Gabriellának adhatna el. Közben Barna György vállalkozó is megjelent a képben, aki elővásárlási jogával próbálja megszerezni a területet, bár a nyomozás során budapesti tartózkodási helyet jelölt meg.

A menhely főként a gyerektáborokból tartja fenn magát, ahol a szülők tudják, hogy a fizetett összeg az állatok téli takarmányára megy el. Einspach Csaba azonban vádakat és rágalmakat terjeszt, amelyek veszélyeztethetik a lómenhely működését. Czinkóczkyék átláthatóan kommunikálnak és minden információ ellenőrizhető a hatóságoknál.

Einspach a menhely területén korábban megrendezett Samsara Fesztivált is felhozta, bár az utolsó alkalom óta már 5 éve nem tartottak ilyen rendezvényt. A pályázatokkal kapcsolatos vádjait könnyedén cáfolni lehet, hiszen a menhely csak három alkalommal nyert pályázaton, és az összeg nem éri el a kétmillió forintot.

Einspach végül úgy döntött, hogy kiszáll az üzletből, és egy levélben arra utasította Czinkóczkyékat, hogy hagyják el a területet az állatokkal együtt. Azonban hivatalos okiratok bizonyítják, hogy a területet közösen vásárolták meg. Egy hivatalos adásvételi szerződés is létezik, amely szerint Einspach területét Berecz Gabriella vásárolja meg.

Barna György, aki régóta vásárol fel területeket Törekiben, elővásárlási jogával próbálta megvásárolni a területet, de a rendőrség nyomozni kezdett az ügye után. Czinkóczkyék tanúsítványokkal igazolják, hogy életvitelszerűen a menhelyen élnek.

Einspach egy emailben azzal vádolta meg Czinkóczkyékat, hogy fenyegetőztek vele, de a menhely vezetője tisztázni próbálta a félreértést. A vádak ellenére a gyerektáborok sikeresen működnek, és a menhely vezetője rágalmazás miatt feljelentést tett.

Jelenleg még folyik a Barna György elleni rendőrségi nyomozás és az Einspach ellen indított rágalmazási büntetőeljárás. Ha a bíróság Czinkóczkyék javára dönt, megvalósulhat az adásvételi szerződés. Einspach egy ÁNTSZ ellenőrzés során környezetszennyezéssel és állatkínzással vádolta meg a házaspárt, de a szakemberek megállapították, hogy a vádak nem igazak.

A közigazgatási perben Einspach a Kormányhivatal és Barna György érdekébe lépett be, de a bíróság előtt álló vizsgálatok talán más képet mutatnak. Várjuk a végét, hogy Czinkóczky Csaba és Berecz Gabriella végre a mentett állatok védelmével és ellátásával foglalkozhassanak.

A Somogy Vármegyei Főügyészség tájékoztatása szerint vádat emeltek egy férfi ellen, aki prostituáltként dolgoztatta az interneten megismert három fiatal nőismerősét. A húszas éveiben járó férfi 2022 elejétől a közösségi médián keresztül vette fel a kapcsolatot a nőkkel, akiket rendszeres jövedelem és magas életszínvonal ígéretével vett rá arra, hogy pénzért idegen férfiakkal végezzenek szexuális cselekményeket. A bűncselekmény 2023 augusztusában kiderült, a rendőrök őrizetbe vették a férfit, majd a bíróság elrendelte a letartóztatását. A Siófoki Járási Ügyészség üzletszerű kerítés bűntette miatt végrehajtandó börtönbüntetést és vagyonelkobzást indítványozott a büntetett előéletű férfival szemben. A vádlott a nőknek védelmet ígért az esetleges inzultusokkal szemben, lakást bérelt a munkavégzéshez, kezelte az internetre feltöltött szexhirdetéseket, és alkalmanként válaszolt a szolgáltatás iránt érdeklődő férfiak üzeneteire.