Mark Rutte a NATO következő főtitkára

Mark Rutte leköszönő holland miniszterelnököt nevezték ki a NATO következő főtitkárának, aki október 1-től tölti be a tisztséget, Jens Stoltenberg tíz év után távozó főtitkár utódjaként. Tálas Péter szerint a NATO legnagyobb kihívása jelenleg az, hogy képes legyen fenntartani Ukrajna támogatását.

Tálas Péter, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Eötvös József Kutatóközpont John Lukacs Intézetének egyetemi docense az InfoRádiónak nyilatkozva elmondta, hogy Mark Rutte kinevezése eredményesnek mondható, és a leköszönő holland miniszterelnök példamutató elkötelezettséget mutatott Ukrajna mellett. Rutte határozottan kiállt az ország támogatásában Oroszország ellen, és ellenezte Donald Trump egyes, a NATO jövőjével kapcsolatos kijelentéseit.

A szakértő hozzátette, hogy a román jelölt, Klaus Iohannis volt köztársasági elnök visszalépése után alakult ki konszenzus Rutte mellett. Tálas Péter szerint a NATO számára jelenleg az a legnagyobb kihívás, hogy a fejlett világ képes legyen beépíteni Ukrajna támogatását a politikájába, és hogy ezt a támogatást fenn is tudja tartani. A szakértő úgy véli, hogy az orosz fenyegetés másodlagos, és Oroszország nem fogja megtámadni a NATO-t.

A NATO döntéshozó szerve, az Észak-atlanti Tanács szerdán határozott Mark Rutte kinevezéséről, amelyet a tagállamok vezetői is megerősítenek majd a július 9. és 11. közötti NATO-csúcstalálkozón Washingtonban. Rutte, aki 14 éve vezeti az EU ötödik legnagyobb gazdaságát, hatékony konszenzusépítőként ismert, és kiállt az ukrán pilóták F–16-os vadászgépekre való kiképzéséért. A holland politikus korai szakaszban elnyerte a szövetség kulcsfontosságú tagjainak, köztük az Egyesült Államoknak, Nagy-Britanniának, Franciaországnak és Németországnak a támogatását.