A lombikbébi program költségei és lehetőségei Magyarországon

Magyarországon a meddő párok számára a lombikbébi program jelenthet megoldást, és bár az állam támogatja a kezeléseket, a költségek még így is jelentősek lehetnek. Vörös Anna szülész-nőgyógyász, termékenységi specialista a lombikkezelésekkel kapcsolatos tudnivalókról beszélt az Economx podcast legújabb adásában.

Hazánkban körülbelül 300 000 meddő pár él, akik számára a lombikbébi program jelentheti a gyermekáldás reményét. Vörös Anna szerint Magyarország nemzetközi összehasonlításban is jól áll, mivel a meddő párok általában fél éven belül időpontot kapnak az első konzultációra, és a tervek szerint minden megyeszékhelyen működne meddőségi ambulancia.

A magyar állam hat inszeminációt és öt lombikos beültetést finanszíroz, de a pároknak dönteniük kell, hogy állami vagy magán úton vágnak-e bele a folyamatba. Vörös Anna tanácsa szerint, ha valaki alig tudja összegyűjteni a több millió forintos kezelési költséget, jobb, ha nem magánúton próbálkozik.

Különösen fontos ez azoknak a 40 év feletti nőknek, akik már átestek sikertelen lombikos kezelésen Magyarországon, és esetleg a donor petesejt eljárást javasolták nekik. Ebben az esetben érdemes lehet külföldön próbálkozni.

A podcast adásában szó esett az életmódbeli tényezőkről, amelyek pozitívan befolyásolhatják a fogantatást, az ideális biológiai korról, a mentális támogatás lehetőségéről, a Reprodukciós Szakértői Csoport munkájáról, valamint a statisztikákról és a sikerrátákról is.

: Economx podcast, Vörös Anna szülész-nőgyógyász, termékenységi specialista