A mesterséges intelligencia őrülete dominálja a piacot

A befektetési szakértők komplex stratégiái idén nem tudták felülmúlni a legegyszerűbb módszert, a vezető részvényindexekbe történő befektetést, amelyet a mesterséges intelligencia iránti lelkesedés hajtott, élén az Nvidia részvényeivel.

A Bloomberg elemzése szerint a befektetők többsége nem érte el az S&P 500-as részvényindex által produkált hozamokat. Az index közel 15 százalékos erősödését a nagy technológiai vállalatok részvényei, különösen az Nvidia hajtotta, amely önmagában a vezető index növekedésének 30 százalékáért felelt. Az index teljesítménye az elmúlt évben felülmúlta az amerikai piacon jegyzett tőzsdén kereskedett alapok (ETF-ek) háromnegyedének teljesítményét, ami 2010 óta nem fordult elő ekkora mértékben.

A diverzifikált portfóliók kevésbé voltak sikeresek, például a Bloomberg Commodities Index csak 3 százalékot erősödött idén, és a részvény alapú ETF-eknek mindössze 23 százaléka múlta felül az S&P 500-at. A leggyengébb teljesítményt a bonyolultabb stratégiák, mint például a kvantum vezérelt intelligens béta és a tematikus alapok nyújtották.

A Reuters által megkérdezett elemzők szerint a technológiai részvények rallyja kezdhet kifulladni, az Nvidia részvényei péntek délutánra közel 10 százalékot estek csütörtöki csúcsukhoz képest, a hetet 4 százalékos árfolyamcsökkenéssel zárva.

A befektetők előtt álló döntések között szerepel, hogy más, most már relatíve olcsóbb szektorok felé csoportosítsák át a pénzüket, vagy a nagy emelkedést elmulasztó szereplők vásárolják meg a korrekciókat a nagy technológiai részvényeknél. A tőzsdei áremelkedés fenntarthatósága nagyban függ a makrogazdasági környezettől és a Fed kamatpolitikájától. A Fed jelenleg szünetet tart, de a korábbi kamatemelések hatása fokozatosan jelentkezik a gazdaságban, és jelek mutatnak az amerikai lakossági fogyasztás gyengülésére, ami segíthet az inflációs nyomás csökkentésében.

A közelgő gazdasági adatok, mint az amerikai S&P Case-Shiller lakásárindex és a májusi fogyasztói árindex, fontosak lehetnek a kamatpolitika alakulásának megítélésében. Az előző hónapban az amerikai lakásárak 7,4 százalékkal nőttek év/év alapon, és a májusi fogyasztói árindex lassulása is várható, ami éves szinten 2,6 százalékot jelenthet az áprilisi 2,7 százalék után.