Új fizetési mód a magyar piacon: a qvik QR-kódos fizetés

Még idén ősszel megjelenik a magyar piacon a qvik névre keresztelt QR-kódos fizetési módszer, amely az azonnali fizetési rendszert tovább fejleszti, és egyszerűbbé teszi a bolti, online, valamint számlafizetéseket – jelentette be a Magyar Nemzeti Bank (MNB).

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) bejelentése szerint a qvik fizetési módszerrel a kereskedők olcsón és egyszerűen fogadhatják majd el a fizetéseket, miközben a vásárlók számára ez a szolgáltatás teljesen ingyenes lesz. Az új rendszer bevezetésével Magyarország tovább erősíti azon pozícióját, hogy az EU-ban, sőt világszerte is egyedülálló módon kötelező alapszolgáltatásként biztosítja a bankokban a fizetési kérelmek fogadását. Az MNB által bemutatott fejlesztés mindenki számára ingyenesen hozzáférhető lesz a 2023-as év második felében.

A magyar gazdaság egyéb területein is jelentős változások figyelhetők meg. Történelmi csúcsra emelkedett a külkereskedelmi többlet Magyarországon, amely áprilisban már 1766 millió euró többletet ért el, új történelmi csúcsot jelentve. A Magyar Nemzeti Bank friss inflációs jelentésében elemzett tényezők szerint a többlet növekedésében az energiaárak alakulása már nem játszik szerepet, míg az export változása és a belső kereslet módosulása miatti importváltozás továbbra is befolyásolja a külső egyensúlyt. Érdekesség, hogy a lakossági fogyasztás enyhe javulása ellenére az áruimport csökkenése mellett alakult ki a kiemelkedő többlet, ami azt jelzi, hogy a fogyasztás növekedése egyelőre nem tükröződik az importban.

Az MNB szerint a jövőre nézve kettős kilátások vannak. Ha a külső kereslet gyorsabban talál magára, mint a belső, akkor az export és a re-export célú import élénkülése révén tovább növekedhet a külkereskedelmi többlet. Amennyiben azonban a lakossági fogyasztás élénkülése válik látványosabbá, az import növekedése csökkentheti az egyenleget. Az MNB szakértői szerint jövőre mindkét hatás jelentkezni fog, az áruexport és az áruimport is bővülhet, aminek köszönhetően az ipari termelés és áruexport helyreállhat, míg a fogyasztói bizalom javulása és a beruházások élénkülése az áruimport növekedését eredményezheti.