Elképesztő mértékben növekszik a Revolut

A Revolut, a digitális bankolás egyik vezető szereplője, 500 millió dollár értékű részvény eladására készül, amivel a vállalat értékét 40 milliárd dollárra növelheti. A cég bevételei és profitjai évről évre emelkednek, ami a közeljövőben várható tőzsdei belépésre is utalhat.

A Revolut már évek óta dinamikus növekedési szakaszban van, mind bevételeit, mind profitját tekintve. A vállalat jelenlegi tervei között szerepel, hogy 500 millió dollár értékű részvényt értékesítsen, amivel a cég piaci értékét 40 milliárd dollárra emelné. A Portfolio információi szerint a Revolut a Morgan Stanley-vel karöltve dolgozik a tranzakció lebonyolításán, amelynek eredményeként a vállalat értékét 7 milliárd dollárral magasabbra becsülhetik, mint három évvel ezelőtt.

A cég 2022-es bevételei 1,12 milliárd dollár körül mozogtak, és bár hivatalos adatok még nem állnak rendelkezésre, a vezérigazgató szerint 2023-ban a bevétel elérheti a 2 milliárd dollárt, a profit pedig körülbelül 350 millió dollár lehet.

A Revolut és az OTP csoport bevételeit és profitjait összehasonlítva érdekes képet kapunk. Az OTP, amely 12 országban 17 millió ügyféllel rendelkezik, 2225 milliárd forint bevételt és 991 milliárd forint profitot ért el, míg a globálisan 40 millió ügyféllel büszkélkedő Revolut 707 milliárd forintos bevételt és 124 milliárd forintos profitot könyvelt el.

A cég piaci értéke azonban jelentősen magasabb az OTP csoporténál. Míg az OTP cégértéke 13,4 milliárd dollár, a sikeres részvényeladás után a Revoluté akár a háromszorosa, 40 milliárd dollár is lehet.

A Revolut tervei között szerepel, hogy Magyarországon is fióktelepet nyisson, és nemzetközi szinten a jelzáloghitelezés piacára is belépjen.