Úttörő gyógyszer a fogregenerációban

2030-ra kerülhet piacra az a gyógyszer, amely képes visszanöveszteni a fogakat, amennyiben sikeresek lesznek a közelgő klinikai tesztek – számolt be róla az IFLScience.

Idén szeptemberben kezdődik egy vizsgálat, amely során 30 felnőtt férfi fog intravénás gyógyszerbeadásban részesülni, hogy felmérjék a készítmény biztonságosságát és hatékonyságát. Ez lesz az első alkalom, hogy embereken tesztelik ezt a típusú gyógyszert.

Az állatokon végzett korábbi kísérletek során a gyógyszer jelentős potenciált mutatott az elvesztett fogak helyreállításában. Görények esetében egyetlen adag is elegendő volt a fogak regenerálódásához, és a rágcsálók is jól tolerálták a gyógyszert, mellékhatások nélkül.

A gyógyszer a USAG-1 gén ellenanyagát tartalmazza, amely gátolja a fogak növekedését a BMP növekedési faktorhoz kötődve. A vizsgálatot a japán Kiotói Kórházban végzik majd 11 hónapon keresztül, és olyan egészséges személyek vesznek részt benne, akiknek legalább egy foga hiányzik.

Amennyiben a vizsgálat sikeres lesz, a gyógyszert veleszületett foghiányban szenvedő gyermekek kezelésére is alkalmazhatják. Ehhez 2-7 éves korosztályból választanak majd ki pácienseket, akik születésük óta négy vagy több foguk hiányzik.

Takahasi Kacu, a kutatás vezetője szerint, bár korábban nem létezett olyan kezelés, amely végleges megoldást nyújtott volna, az emberek elvárásai magasak a fogak növekedésével kapcsolatban. Ha a kísérletek sikeresek lesznek, a készítmény hat éven belül széles körben elérhetővé válhat a veleszületett foghiányos betegek és a sérülésektől vagy szuvasodástól szenvedő páciensek számára.

a HVG Tech rovatának tudományos felfedezésekről is hírt adó Facebook-oldalát.