Új kötelező technológiák az autókban Európában

Július 7-től új követelményeknek kell megfelelniük az Európában forgalomba hozott autóknak, többek között olyan biztonságtechnikai rendszerekkel kell rendelkezniük, mint az intelligens sebességszabályozó és az indításgátló alkoholszonda.

Az Európai Unióban július 7-től életbe lépő jogszabály értelmében az új autók alapfelszereltségében számos új technológia megjelenése kötelező lesz. Ezek közé tartozik az intelligens sebességszabályozó, a vezető figyelmetlenségét érzékelő rendszer, a vészfékjelzés, a tolatóradar, az eseményadat-rögzítő, valamint az indításgátló alkoholszonda későbbi beszerelésének lehetősége is.

A változások célja, hogy növekedjen a közlekedés biztonsága és hatékonyabb legyen a járművezetők, a kerékpárosok és a gyalogosok védelme. Kövesdán Balázs, az ALD Automotive | LeasePlan kereskedelmi igazgató helyettese szerint a gyártók a legtöbb új kötelező elemet már korábban beépítették az autók alapfelszereltségébe, így a vásárlóknak nem kell hirtelen áremelkedéstől tartaniuk.

A szakértő hozzáfűzte, hogy a céges autók esetében az elmúlt három évvel ellentétben idén már nem kell hosszú hónapokat várni egy gyári rendelésű gépjárműre, és a flottabővítés esetén sem várható fennakadás az új biztonságtechnikai rendszerek miatt. Kövesdán Balázs kiemelte, hogy a most bevezetésre kerülő követelményeket már 2019-ben megállapították, így a gyártóknak volt elegendő idejük az átállásra.

Azonban adminisztrációs problémák merülhetnek fel abban az esetben, ha valaki olyan gépjárművet választ, amely még nem rendelkezik az újonnan előírt kötelező biztonságtechnikai elemekkel, és a jogszabály életbe lépése után kerülne csak forgalomba.