Súlyos biztonsági rés a Windowsban: sürgős frissítés szükséges

A Windows operációs rendszer felhasználóinak azonnal frissíteniük kell rendszerüket, miután kiberbiztonsági szakemberek egy komoly sebezhetőséget azonosítottak, amely minden jelenleg támogatott verziót érint, beleértve a Windows 10-et és 11-et is.

A Gizmodo jelentése szerint a CVE-2024-30078 kódjelű hiba a vezeték nélküli kommunikációt érinti, és lehetővé teszi a hackerek számára, hogy hozzáférjenek a felhasználók számítógépéhez, ha ugyanahhoz a wifi-hálózathoz csatlakoznak. Ezen keresztül a támadók képesek lehetnek rosszindulatú programok telepítésére vagy kémkedő vírusokkal történő megfertőzésre.

A Microsoft megerősítette a hibát, és hangsúlyozta annak fontosságát, hogy a felhasználók mielőbb frissítsék rendszerüket, különösen azoknak, akik gyakran csatlakoznak nyilvános wifi-hálózatokhoz.

A hiba súlyosságát jelzi, hogy a Common Vulnerability Scoring System pontrendszerében 10-ből 8,8 pontot kapott. A szakértők szerint a támadás végrehajtásához nem szükséges a felhasználó interakciója, például vírusos e-mailre való rákattintás.

A Windows operációs rendszert használó számítógépek különösen veszélyeztetettek lehetnek, ha a felhasználók nyílt hálózatokat, mint például hotel vagy repülőtér wifi-jét használják. A hiba elhárításához elengedhetetlen a rendszer azonnali frissítése.