2024 van, ki a fene néz még tévét?

A projektorok egykor a gazdagok kiváltságát jelentették, de a technológiai fejlődés és tömeggyártás révén mára már elérhetővé váltak szélesebb rétegek számára is. A nagy gyártók kompakt, hordozható projektorokat kínálnak, amelyek kültéri használatra is alkalmasak, és áruk egy nagyságrendben mozog a hasonló tudású televíziókéval.

A foci-Európa-bajnokság alkalmából négy különböző gyártótól kölcsönzött projektorokat teszteltünk, hogy megvizsgáljuk, képesek-e kiváltani a hagyományos tévét. A cél a pár százezres, legfeljebb félmilliós árkategória volt, olyan készülékekkel, amelyek rugalmasan használhatók és könnyen hordozhatók. A projektorok legnagyobb előnye a nagy képméret, így a teszt során látványfilmeket és sporteseményeket néztünk meg rajtuk különböző környezetekben, beleértve a nappali fényt és a sötét szobát is. A kültéri használat során azonban rájöttünk, hogy a kertmozizás nem olyan zökkenőmentes, mint ahogy azt elképzeltük, többek között a rovarok és a zaj miatt.

Xiaomi Mi Smart Projector 2

A Xiaomi projektorának ára 200-220 ezer forint között mozog, 1080p HD felbontást kínál, és 150-300 cm képátlót ajánl. 500 lumen fényerejűnek mondják, de a gyakorlatban inkább a 230 lumenes Samsung kategóriájában érződött. A készülék élénk színeknél jól teljesít, de a sötétebb jeleneteknél gyengébb képet ad. A hordozhatóság és az ár miatt vonzó lehet, de a vetítés magasságának beállítása és az aksi hiánya korlátozza a felhasználást.

Samsung Freestyle 2nd Gen

A Samsung Freestyle második generációjának ára 240-280 ezer forint között van, 1080p HD felbontást és 75-250 cm képátlót ajánl, fényereje 230 lumen. Az előző generációhoz képest az ára csökkent, de a fényereje továbbra is alacsony maradt. A hordozhatóság és a hangminőség kiemelkedő, de a képminőség sötét környezetben érvényesül igazán. Az aksi nem része az alapcsomagnak, de külön megvásárolható.

LG CineBeam Q

Az LG CineBeam Q ára 500 ezer forint, 4K felbontást kínál, ajánlott képmérete 125-300 cm, fényereje pedig 500 lumen. Kompakt méretű és jól hordozható, de a fényereje miatt szükség van félhomályos környezetre. A hangminősége gyengébb, így valószínűleg kiegészítő hangszóróra lesz szükség.

Hisense C1

A Hisense C1 ára 700-740 ezer forint, 4K felbontást és 165-760 cm képátlót kínál, fényereje pedig 2300 lumen. A készülék mérete és ára miatt a hordozhatósága korlátozott, de képminősége kiemelkedő, még világos nappal is. A hangminősége kiváló, és a készülék támogatja a legújabb képminőség-javító technológiákat.

Összegzés

A nagy képátlójú televíziók ára jelentősen magasabb, mint a projektoroké, amelyekkel hasonló méretű képet lehet előállítani. Ha valaki elsősorban sötétben szeretne tévézni, és a tévézés alatt a streamelést érti, akkor egy mini projektor jobb és olcsóbb megoldás lehet. A projektorok hordozhatósága és rugalmassága további előnyt jelent.