Ki lesz a világ első 4000 milliárd dolláros cége?

Az Nvidia a héten megelőzte a Microsoftot, így a világ legértékesebb vállalatává vált, és jelenleg három olyan tőzsdei cég van, amelyek piaci értéke meghaladja a 3000 milliárd dollárt. A Marketwatch szerint azonban nem feltétlenül ezek közül kerül ki az első 4000 milliárd dolláros cég.

Az Nvidia, az Apple és a Microsoft elmúlt hónapokban mutatott trendjei alapján akár 3 év múlva is átléphetik a 4000 milliárd dolláros határt, de a rövidtávú tendenciák alapján ez akár gyorsabban is megtörténhet. Ha az Nvidia részvényei továbbra is olyan ütemben emelkednek, mint az elmúlt évben, akkor a cég piaci értéke még az idei év végére elérheti a 4000 milliárd dollárt, a következő évben pedig akár az 5000 milliárd dollárt is.

A Marketwatch elemzése szerint azonban kérdéses, hogy az Nvidia lesz-e az első, amely átlépi a 4000 milliárd dolláros határt. A cégnek ehhez jelentősen túl kellene teljesítenie a jelenlegi várakozásokat, ami a korábbi évek adatai alapján kihívást jelenthet. Az Nvidia jelenlegi árfolyama a következő öt évben 70 százalékos éves nyereségnövekedést vetít előre, ami a történelem során még nem volt jellemző a nagy tőzsdei cégekre az Egyesült Államokban.

A Research Affiliates tanulmánya, amely a világ kilenc legnagyobb részvénypiacának adatait használta fel, rámutatott, hogy a legnagyobb piaci értékkel rendelkező részvények, amelyeket "Top Dogs"-nak neveztek, 80 százalékban alulteljesítették a saját szektorukat a következő évtizedben, évente átlagosan 9,7 százalékkal maradtak el az adott szektor átlagos hozamától.

A jövőbeli 4000 milliárd dolláros cég kilétét illetően a szakértők szerint meglepetés lehet, ha nem az Nvidia, hanem egy kevésbé ismert vállalat éri el először ezt az értéket. A Marketwatch elemzése szerint több olyan részvény is van, amely alacsonyabb piaci értékkel rendelkezik, de versenyben lehet a 4000 milliárd dolláros határ átlépésére. Az Nvidia elmúlt három éves hozamát alapul véve a következő nyolc részvény értéke is meghaladhatja a 4000 milliárd dollárt 2027 nyarára:

  • Alphabet
  • Amazon.com
  • Berkshire Hathaway
  • Broadcom
  • Eli Lilly
  • Meta Platforms
  • Tesla
  • Visa

A cikk kifejezetten hangsúlyozza, hogy az itt közölt információk nem minősülnek befektetési tanácsadásnak vagy ajánlásnak.