Az okosotthonok rejtett veszélyei

Az okosotthonok kényelme mögött számos veszély és kihívás húzódik meg, amelyekre a tulajdonosoknak fel kell készülniük. Az okoseszközök használata élethosszig tartó tanulást igényel, és a biztonsági eseményekre való felkészülés elengedhetetlen – hangsúlyozta egy szakjogász az Economxnak.

Az okosotthonok vezérlésének központja a digitális gondnok, amely egy routerre emlékeztető külsővel rendelkező vezérlőrendszer. A rendszer beállítása több lépésből áll, beleértve az eszközök csatlakoztatását, a különböző beállítások finomhangolását, valamint a jogosultságok beállítását és kiosztását.

A biztonság terén nem érdemes spórolni, mivel rossz beállítások esetén személyes és pénzügyi információkat oszthatunk meg. Ajánlott egy második hálózatot létrehozni, amelyen kizárólag az okoseszközök kommunikálnak, és a beállításokat szakemberre bízni.

Az okoseszközök telepítése és rendszerbe foglalása folyamatos kísérletezést igényel, és a meghibásodások esetén akár hosszabb időre is elszigetelődhetünk a külvilágtól. A rendszerbe köthető eszközök közé tartoznak például az ajtónyitó szenzorok, a radaros jelenlétérzékelők és a mozgásérzékelős kaputelefonok. A hibák kijavítása hosszabb időt vehet igénybe, mint egy egyszerű zárcsere.

Az önhatalommal is óvatosan kell bánni, hiszen az okosotthon-rendszer szakszerűtlen vagy jogtalan használata esetén a lokális kontroll tilos önhatalommá válhat. Az adatvédelmi és magánélet védelmére vonatkozó előírásokat is tiszteletben kell tartani.

A fejlődés dinamikus, a globális okosotthon-piac 2023-ban meghaladhatta a 110 milliárd dollárt, és 2027-re akár 235 milliárd dollárra is nőhet. Magyarországon is növekszik az okosotthon-megoldások iránti érdeklődés, a 2020-as 700 millió dolláros piac mérete idén megduplázódhat.

: article-1