Az Apple-eszközök új funkciója: Vocal Shortcuts és Élő Videós Vészhelyzet

Az iOS 18 béta tesztelési fázisában lévő újdonságai között szerepel a Vocal Shortcuts, amely a kisegítő lehetőségek között található, de más célra is használható. Ez a funkció lehetővé teszi, hogy a felhasználók egyéni hangkifejezéseket rendeljenek hozzá a parancsikonok indításához és különböző feladatok elvégzéséhez az Apple eszközeiken.

A Vocal Shortcuts segítségével akár a Siri hangasszisztens is aktiválható, így a hagyományos „Hey Siri” ébresztőszó helyett más kifejezéssel is életre kelthető az asszisztens.

Fontos megjegyezni, hogy az egyéni ébresztőszó csak azon az eszközön működik, ahol beállították, és nem szinkronizálódik más Apple eszközökkel. Más eszközökön továbbra is a „Hey Siri” parancsot kell használni az ébresztéshez.

A személyre szabott kifejezés használatakor figyelembe kell venni, hogy a kimondása után szükséges egy rövid szünetet tartani a tényleges kérés előtt, ami befolyásolhatja az interakció természetességét. Azonban a „Hey Siri” parancs továbbra is működik az asszisztens felébresztésére, még akkor is, ha a felhasználó egyéni ébresztőszót állított be.

Az iOS 18 további újdonságaként a Vészhelyzet – SOS funkció is megújul, amely lehetővé teszi, hogy vészhelyzetben élő videót küldjön a bajba került segélyhívó szolgálatnak. Az új funkcióval a telefon képes felhívni a helyi segélyvonalat, megosztani a bajba került helyadatait, illetve értesíteni a korábban megadott kontaktokat. Az élő videó vagy egy rögzített felvétel elküldhető a segélyszolgálatnak, ami megkönnyíti és gyorsabbá teszi a segítségkérést és -adást.

A videó biztonságos kapcsolaton keresztül kerül a segélyhívó diszpécserének, lehetővé téve a vészhelyzetbe kerültek számára, hogy kulcsfontosságú információkat küldjenek helymeghatározási célokra, a sérülések vagy a kockázatok felmérésére, esetleg később bizonyítékként használják fel őket.

Ez az új funkció felbecsülhetetlen értékű lehet egy vészhelyzetben, például ha valaki nem tudja, hol van pontosan, vagy ha egy kisgyerek nem tudja megfelelően elmagyarázni, mi a probléma, viszont megmutathatja a diszpécsereknek, hogy mi történik. A szakemberek így jobban eldönthetik, hogy milyen teendőre van szükség.

Az Apple még nem árulta el, hogy pontosan miként fog ez a funkció működni, de vészhívás esetén valószínűleg megjelennek majd olyan gombok a képernyőn, amelyek segítségével videohívást lehet indítani, illetve fényképeket és videókat lehet megosztani hívás közben.