Az EU fogyasztói egyelőre nem juthatnak hozzá az Apple új AI technológiájához

Az Apple bejelentette, hogy az Európai Unió jogszabályi környezetére hivatkozva visszatartja új technológiáinak bevezetését az EU fogyasztói számára, amelyek között az Apple Intelligence, az iPhone Mirroring és a SharePlay Screen Sharing szolgáltatások is megtalálhatóak.

A vállalat pénteki bejelentése szerint az új technológiák, mint az Apple Intelligence, az iPhone Mirroring és a SharePlay Screen Sharing megjelenését blokkolja az EU-ban az idén, mivel a digitális piacokról szóló törvény (DMA) állítólag arra kényszeríti őket, hogy csökkentsék termékeik és szolgáltatásaik biztonságát.

A DMA törvény egy sor előírást ír elő a domináns technológiai platformok számára, például tiltja a személyes adatok különböző szolgáltatások közötti átevezetését, megtiltja a harmadik fél kereskedőktől gyűjtött információk versenyellenes felhasználását, és kötelezi őket arra, hogy lehetővé tegyék a felhasználók számára alkalmazások letöltését rivális platformokról.

Az Apple Intelligence a vállalat mesterséges intelligencia-szolgáltatásainak csomagja, amely az iPhone operációs rendszereinek frissítéseit is magában foglalja, és többek között szövegösszefoglalásban, eredeti képek létrehozásában és a legrelevánsabb adatok lekérésében segít, valamint a Siri digitális asszisztens felújított változatát is tartalmazza.

Az új funkciók bejelentése óta az Apple részvényei körülbelül 9%-ot emelkedtek, ami a Worldwide Developers konferencián történt bemutató óta tartó pozitív piaci reakciót tükröz.

Az Apple döntése, hogy az EU-ban leállítja az új technológiák bevezetését, azt jelenti, hogy az EU 27 tagállamának fogyasztói egyelőre nem férhetnek hozzá a vállalat AI-technológiáihoz. Az új szoftver, amely idén ősszel jelenik meg, csak az Apple eszközeinek egy részében és kizárólag amerikai angol nyelven lesz elérhető. Az iOS 18 és macOS Sequoia operációs rendszerek legizgalmasabb funkciói, köztük a mesterséges intelligenciára alapuló újdonságok, határozatlan ideig nem lesznek elérhetők Európában.

Az Európai Bizottság reagálva az Apple terveire, hangsúlyozta, hogy a szigorúbb ellenőrzést igénylő óriástechnológiai vállalatok probléma nélkül kínálhatják szolgáltatásaikat Európában, amennyiben betartják a tisztességes versenyt előíró szabályokat. A Bloombergnek reagálva az Európai Bizottság azt üzente, szívesen látja az Apple megoldásait az EU-ban, ha azok megfelelnek a törvényeknek.

Amíg ez nem történik meg, addig az Apple-nek ősszel úgy kellene az iPhone 16-széria modelljeinek vásárlására buzdítania a felhasználókat Európában, hogy azok éppen a lényeget nem kapják meg az újdonságokból, ki tudja, meddig. Ez különösen azért jön rosszkor, mert vélhetően éppen most sokan váltottak volna a korábbi modellekről a legújabbakra, miután az Apple egyértelművé tette, hogy ez a bizonyos lényeg, azaz az iOS 18 operációs rendszer mesterséges intelligenciája csak az iPhone 15 és újabb készülékein lesz elérhető.