A mesterséges intelligencia és a munkahelyi kiégés

A mesterséges intelligencia térnyerése jelentős változásokat hozhat a munka világában, beleértve a kiégés megelőzését és a munkaterhelés csökkentését, ami akár a négynapos munkahét realitásává válását is elősegítheti.

A Microsoft Magyarország ügyvezető igazgatója, Szabó Péter szerint a mesterséges intelligencia (MI) segíthet a munkahelyi kiégés megelőzésében és a munkaterhelés csökkentésében, ami akár a négynapos munkahét lehetőségét is magában hordozhatja. A Work Trend Index kutatás rámutatott, hogy a szellemi munkások körében a modern technológia térnyerése jelentős hatással van a munkavégzésre.

A munkaerőpiacon a Covid óta nem látott fluktuáció várható, és bár az oktatásban még nem terjedt el az MI-fókuszált tanrend, a piaci szereplőknél már elvárás a modern szoftverek ismerete. Szabó Péterrel folytatott beszélgetés során kiderült, hogy a munkavállalók 68 százaléka küzd a munkamennyiséggel, és egy korábbi kutatás szerint 46 százalékuk kiégett vagy kiégés közeli állapotban van.

A mesterséges intelligencia térnyerése ellenére Szabó Péter úgy véli, hogy nem a munkahelyek elvesztése a legnagyobb kihívás, hanem a munka jellegének és minőségének átalakulása. A Microsoft Office 365 csomagjának adatai szerint az irodai dolgozók munkaidejének körülbelül 60 százalékát rutinfeladatok, mint az e-mailek kezelése és a meetingek, teszik ki. Az MI ezen a területen tehermentesítő szerepet játszhat.

A munkahelyi kultúra és a multitasking szükségessége miatt a Microsoft Copilot nevű asszisztense például képes jegyzetelni az értekezleteken, miközben a résztvevők más feladatokat is végezhetnek. Szabó Péter szerint az MI már jelen van és változtatja a munkavégzést, ami a céges vezetők számára is elfogadottá válik.

: article-1