Trumpflation: veszélyben az amerikai gazdaság Donald Trump győzelme esetén?

Az Egyesült Államokban az inflációs ráta Donald Trump elnöksége alatt átlagosan 1,9%, Joe Biden vezetése alatt pedig 5,4% volt, ami miatt sokan Bidenre mint "inflációs fickóra" tekintenek. Elemzők azonban úgy vélik, hogy ha Trump nyeri a 2024-es választásokat, a jövőbeli infláció még rosszabb lehet.

A Goldman Sachs legújabb elemzése szerint négy fő ok miatt ugorhat meg az infláció, ha Joe Biden veszít a következő választáson. Az elemzés kiemeli, hogy a befektetőknek érdemes lehet aranyba fektetniük, ha aggódnak Trump gazdasági politikájának inflációs hatásai miatt. Az aranyat a piacok gyakran favorizálják menekülőeszközként geopolitikai feszültségek és jelentős pénzromlás idején. A Goldman elemzői szerint az arany értéket képviselhet az inflációval és a geopolitikai sokkokkal szembeni védekezésben, beleértve a vámokat, a Fed alárendeltségi kockázatát és az adóssághelyzettel kapcsolatos aggályokat. Ezek a sokkok egyértelmű következményei lehetnek Trump gazdaságpolitikájának.

Trump egy 60%-os vámot szeretne bevezetni a Kínából származó összes importra és 10%-os vámot minden más forrásból érkező importra. A Peterson Institute for International Economics szerint ez évente 1700 dollárral növelhetné egy átlagos család költségeit, mivel a vámokat végül az amerikai fogyasztók fizetik meg a drágább termékek árán keresztül. Trump azt is szeretné, ha a Fehér Ház nagyobb ellenőrzést gyakorolna a Federal Reserve felett, ami további bizonytalanságot okozhat a pénzügyi piacokon. A Goldman szerint a Fednek így is nehéz feladata van az infláció és a foglalkoztatottság optimális szinten tartásában, és a politikai beavatkozás ezt még nehezebbé teheti. Trump korábban a kamatlábak csökkentését sürgette, ami ellentétes a hagyományos infláció elleni intézkedésekkel, és ha egy második ciklusban is győzne, ez felszíthatja az inflációt és alááshatja az amerikai gazdaságba vetett bizalmat.

Trump továbbá meg akarja hosszabbítani a 2017-ben bevezetett adócsökkentéseket, amelyek alapvetően 2025 végén járnának le. A Goldman szerint ez mintegy 4-5 ezer milliárd dollárral növelheti az államadósságot, ami a piacok számára aggodalomra ad okot. Ha a piac túlzott mennyiségű adóssággal van elárasztva, az "pénznyomtatássá" válhat, ami további inflációs nyomást jelenthet. A Goldman összegzése szerint az inflációs kockázatok nagyobbak lehetnek egy elsöprő republikánus győzelem esetén. A magasabb vámok, a növekvő adósság és a szigorúbb Fed-kapcsolat mellett a bevándorlással szembeni Trump-féle keménykedés is csökkentheti a munkaerőpiacot, ami magasabb béreket és árakat eredményezhet.

A jelen írás nem minősül befektetési tanácsadásnak vagy ajánlásnak. Részletes jogi információ