Budapesten növekvő parkolási díjak az irodaházaknál

Budapesten a járvány után jelentősen megnőtt az egyéni közlekedés, ami majdnem megduplázta a városban futott kilométerek számát a 2019-es adatokhoz képest, és ez hatással van a parkolási lehetőségekre és díjakra is az irodai alpiacokon. Az ESTON felméréséből kiderül, hogy a fővárosban és Pest megyében a közép-magyarországi régióban közel 1,4 millió autó közlekedik, ami az országban található autók majdnem harmadát teszi ki.

Az irodaházak parkolási lehetőségei és díjai alpiaconként eltérőek. A belvárosi (CBD) irodaházakban 100 m2 irodaterület után átlagosan 1 parkolóhely jut, míg a legkevesebb bérbeadható irodaterülettel rendelkező Észak-Budán 60 m2 után biztosítanak 1 parkolóhelyet. A parkolóhelyek átlagos bérleti díja a belvárosban 160 euró/hely/hó+áfa, míg a legolcsóbb Pest nem Központi részen 90 euró/hely/hó+áfa.

A cégek részéről az igények növekednek, az átlagos parkolóigény 1/35 arányú, ami jelentősen meghaladja az irodaházak által biztosított parkolóarányokat. Ha az irodaházak nem tudják kielégíteni a kívánt parkolószámot, akkor az extra helyeket 30 vagy 60 napos felmondási idővel biztosítják a bérlőknek. Emellett a parkolók rugalmas használatát elősegítő applikációk is megjelentek, amelyek a hibrid munkavégzés és desk sharing következtében váltak szükségessé.

A fenntartható flottamenedzsmentre is egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek a vállalatok, különösen az ESG (Environmental, Social and Governance) szempontok miatt. Egy applikáció segítségével a flottamenedzserek és a sofőrök is visszajelzést kaphatnak vezetési szokásaikról, és akár 15%-kal csökkenthetik az üzemanyagfelhasználást és a károsanyag-kibocsátást. Az applikáció lehetőséget ad arra is, hogy a megspórolt pénzt éghajlatváltozást lassító projektekbe fektessék be karbonkreditek vásárlásával.

Az EU 2050-es nettó nulla kibocsátási tervének eléréséhez a kibocsátás csökkentése mellett a teljes elkerülése a cél. Az elektromos járművek száma Európában nő, és az irodaházak többségében már elérhetők elektromosautó-töltők, amelyeket a tulajdonosok közösen vagy külön-külön használhatnak.