Minecraft-játékosok felháborodása: törlődtek fiókok

Sok Minecraft-játékos szembesült azzal a nem várt helyzettel, hogy elvesztették hozzáférésüket a régi Mojang fiókjaikhoz, amiért a Microsoftot okolják, de a probléma gyökere a felhasználók figyelmetlenségében keresendő.

A Minecraft, ez a pixeles, blokkokból álló játék óriási népszerűségre tett szert világszerte, többféle módon is játszható. Azonban nemrégiben több rajongója is arra ébredt, hogy nem fér hozzá a fiókjához, különösen a régi Mojang Minecraft fiókokhoz. A Microsoft, amely 2014-ben vásárolta fel a Minecraftot jegyző Mojang céget, már korábban bejelentette, hogy a játékosoknak át kell költöztetniük fiókjaikat Microsoft-fiókokba, a fokozott biztonság és az új funkciók elérése érdekében. Ezt a folyamatot 2020 októberében indították el, eredetileg 2022 márciusáig terjedő határidővel, amit később 2023. szeptember 19-ig meghosszabbítottak.

Azok a felhasználók, akik nem hajtották végre időben a fiókáttelepítést, nem tudtak többé bejelentkezni a Minecraft.net oldalra vagy a Minecraft launcherre, és végül fiókjaik törlésre kerültek. A Microsoft állítása szerint figyelmeztette az érintetteket a határidő lejárta előtt, de többen állítják, hogy nem kaptak ilyen értesítést.

A felháborodott játékosoknak, ha továbbra is szeretnének Minecraftot játszani, új licencet kell vásárolniuk. A Reddit közösségi oldalon sokan kifejezték dühüket, és úgy érzik, elveszik a legálisan vásárolt játékhoz való jogukat, ami heves vitákat váltott ki a digitális jogkezelés (DRM) témájában. Néhányan együttérzésüket fejezték ki a pórul járt játékosokkal, míg mások szerint a migrációs folyamat egyszerű volt, és a Microsoft elegendő figyelmeztetést adott ki.

A helyzet sokakat a kalózkodás felé terelhet, és a Microsoft még nem reagált a kialakult helyzetre. Emellett a Windows operációs rendszert használó felhasználók számára egy másik aggodalomra okot adó hír is napvilágot látott. Egy súlyos biztonsági résre derült fény a Windowsban, amely a vezeték nélküli kommunikációt érinti, és lehetővé teszi a hackerek számára, hogy könnyen megfertőzzék a számítógépeket. A CVE-2024-30078 kódjelű hiba minden jelenleg támogatott Windows-verziót érint, beleértve a Windows 10-et és 11-et is. A Microsoft megerősítette a sebezhetőséget, és a felhasználókat sürgősen frissítésre szólította fel, különösen azokat, akik gyakran használnak nyilvános wifi-hálózatokat, mint például a hotelekben, repülőtereken vagy egyéb nyílt hálózatokon.