A mesterséges intelligencia segíthet a maláriát terjesztő szúnyogok irtásában

Évente 350–500 millió ember fertőződik meg a szúnyogok által terjesztett maláriával, de a Dél-Floridai Egyetem kutatói most mesterséges intelligenciát vetnek be a vérszívók elleni harcban, hogy ezzel is csökkentsék a betegség terjedését.

A malária a szúnyogok által terjesztett betegségek közül az egyik legsúlyosabb, melyet az Anopheles szúnyog nőstényei hordoznak, és évente több mint egymillió ember halálát okozza, különösen Afrikában, ahol az 5 év alatti gyermekek körében a halálozási arány eléri a 25 százalékot. A kutatók a mesterséges intelligenciát hívják segítségül a szúnyoginvázió alakulásának valós időben történő nyomon követésére, ami egy ötéves terv részeként valósul meg, célja pedig az Afrikát sújtó maláriaprobléma tudományos alapokon nyugvó megoldása.

A projekt keretében Ryan Carney és Sriram Chellappan vezető tudósok, valamint más szakemberek helyi tudósokat képeznek ki a 2002-ben létrehozott globális szúnyogkövető rendszer, a Mosquitdashboard adatainak felhasználására. A mesterséges intelligenciával működtetett okoscsapdák és a rendszer együttes használatával a tudósok célja, hogy befogják és megsemmisítsék az Anopheles szúnyogokat, és ezzel együtt a terjesztett kórokozókat is. Ha a projekt sikerrel jár, akkor ez az intézkedés százezrek életét mentheti meg.