McMurtry Spéirling: A kicsi elektromos autó, ami lenyűgöző rekordot állított fel

A McMurtry Spéirling megdöbbentő teljesítményt nyújtott a hockenheimi versenypályán, ahol Max Chilton vezetésével új körrekordot állított fel, lenyomva ezzel a Mercedes-AMG One-t és a DTM versenyautókat is.

A McMurtry Spéirling neve két évvel ezelőtt vált ismertté, amikor a Goodwood Festival of Speed-en új rekordot állított fel. A kis elektromos autó most a hockenheimi versenypályán is hasonlóan lenyűgöző teljesítményt nyújtott, ahol 1.24:43-as idővel új rekordot ért el, ezzel 14,1 másodperccel megelőzve a Mercedes-AMG One-t és 3,9 másodperccel a 2020-as DTM pole pozíció idejénél is gyorsabb volt.

A gyártó szerint a Spéirling még nem használta ki teljesen a benne rejlő potenciált, a rekordkísérlet során a teljesítmény és leszorítóerő csupán 75%-át vetették be. A karbonszálas karosszéria méretei 3,45 méter hosszúságú, 1,58 méter szélességű és 1,02 méter magasságú, de a gyártó állítása szerint akár 2 méter magas és 150 kilogramm tömegű sofőrök is kényelmesen elférnek benne.

A Spéirling Pure hátsó részén található ventilátoros megoldás a Gordon Murray Automotive T.50 szupersportkocsira emlékeztet, amely jelentősen növeli a leszorítóerőt. Ez a technika korábban a Forma-1-ben is megjelent, bár csak rövid ideig. A ventilátor most 15%-kal hatékonyabb és 14%-kal könnyebb, mint a goodwoodi prototípusé, és a gumik is 6 centiméterrel szélesebbek, 19 helyett 18 colos méretben.

Az autó 1000 lóerős csúcsteljesítményű és alig 1000 kilogrammos, hátsókerék-hajtású, a végsebessége meghaladja a 300 km/h-t. A Molicel által fejlesztett akkumulátor 60 kWh kapacitású, és ideális esetben 20 perc alatt feltölthető. Egy töltéssel a silverstone-i F1-pályán körülbelül 10 kört lehet megtenni maximális tempóval.

Az adók nélkül 895 000 fontos, vagyis körülbelül 420 millió forintos áron kínált McMurtry Spéirling Pure-t 100 példányban fogják gyártani, és kizárólag versenypályákon használható. A gyártó korábban ígéretet tett egy közúti változatra is, a megrendelők pedig várhatóan 2025-ben vehetik majd át az első autókat.