Új Instagram funkció: Élő közvetítés csak a közeli barátoknak

Az Instagram új funkciójával a felhasználók mostantól élő adásokat indíthatnak, amelyek kizárólag a közeli barátok számára lesznek elérhetőek.

A Meta vállalat bejelentette, hogy az Instagramon elindult egy új szolgáltatás, amely lehetővé teszi, hogy a felhasználók élő közvetítéseiket kizárólag a közeli barátok listáján szereplőknek tegyék közzé. Ez a funkció csütörtökön vált elérhetővé, és a felhasználók legfeljebb három személlyel tarthatnak élő beszélgetést, de csak akkor, ha mindannyian a közeli barátok körébe tartoznak.

A TechCrunch-nak nyilatkozó Meta képviselője szerint a felhasználók ezt a funkciót arra használhatják, hogy megosszák gondolataikat, spontán találkozzanak barátaikkal, mémeket osszanak meg, utazásokat tervezzenek, közösen végezzenek házi feladatot, vagy egyszerűen csak lazán lógjanak együtt valós időben.

Az élő közvetítések, amelyeket 2016 óta használhatnak az Instagram felhasználói, elsősorban közszereplők, hírességek és influenszerek körében népszerűek, akik ezen keresztül tartják a kapcsolatot rajongóikkal. Az átlag felhasználók azonban kevésbé élnek ezzel a lehetőséggel. A közösségi média felhasználói egyre inkább az egyéni és privát kapcsolattartási formák felé fordulnak, így az Instagram is igyekszik alkalmazkodni a felhasználói igényekhez, és ösztönzi őket az élő közvetítések használatára.

A Magyar Jeti Zrt., amely a Meta vállalat egyik támogatója, a 444, a Qubit és a Lakmusz kiadója, jelentős szerepet játszik a digitális tartalomszolgáltatás területén Magyarországon. A vállalat 2023 végére közel 70 fős stábbal három online kiadványt, számos print-, audio- és videoterméket gondoz, és több platformon, valamint élőben is rendszeresen kapcsolódik olvasói közösségével. A Magyar Jeti Zrt. üzleti modelljének három fő pillére az olvasói bevételek, a hirdetési bevételek és az intézményi együttműködésekből származó összegek, amelyek között szerepel a Meta által nyújtott fejlesztési célú támogatás is. A vállalat 2023-ban osztalékot nem fizetett, és a tárgyévi veszteségeit a korábbi időszakban felhalmozott tartalékaiból finanszírozta.

A 444 és a Qubit olvasói támogatása nélkül nem működhetnének, ezért a kiadó arra ösztönzi a közönséget, hogy csatlakozzanak a 444-Körhöz, legyenek Qubit+ előfizetők, és támogassák a Lakmusz tényellenőrző munkáját.