Egyedülálló felfedezés: az első oxigén nélkül élő többsejtű állat

Néhány alapvető igazság, amit az Univerzumról hittünk, megkérdőjeleződik: az égbolt magas, semmi sem gyorsabb a fénynél, és a többsejtű életnek oxigénre van szüksége. Egy új felfedezés azonban kihívás elé állítja ezt az utóbbit, hiszen találtak egy olyan állatot, amelynek nem szükséges az oxigén a túléléshez.

2020-ban a tudományos közösség egy medúzaszerű parazitát fedezett fel, amely nem rendelkezik mitokondriális genommal. Ez az első ismert többsejtű szervezet, amelyben nem található meg ez a létfontosságú molekula. Ennek következtében a parazita nem lélegzik, így nem igényel oxigént a létezéshez.

A kutatók szerint ez a felfedezés nem csupán a Földön lévő élet működésének megértését változtatja meg, hanem befolyásolhatja a földön kívüli élet kutatását is. Ismert, hogy vannak olyan adaptációk, amelyek lehetővé teszik egyes élőlények számára, hogy alacsony oxigénszintű környezetben is életben maradjanak. Egyes egysejtűek olyan speciális mitokondriumokat fejlesztettek ki, amelyek anaerob anyagcserét tesznek lehetővé, azaz nem szükségesek az oxigéndús környezethez. Azonban eddig tudományos viták tárgyát képezte, hogy létezhetnek-e kizárólag anaerob körülmények között élő többsejtű szervezetek.

A Tel Aviv-i Egyetem kutatócsoportja, Dayana Yahalomi vezetésével, úgy döntött, hogy újra megvizsgálja a Henneguya salminicola nevű, lazacokat fertőző gyakori parazitát, amely a korallokhoz, medúzához és anemónákhoz hasonlóan a Cnidaria törzsbe tartozik. Kutatásuk során jutottak el odáig, hogy felfedezték: létezik többsejtű szervezet, amelyik képes oxigén nélkül élni.

(via Science Alert)