Magyar Telekom internetlassulás az esti órákban

A Magyar Telekom ügyfelei már egy ideje észlelhetik, hogy az esti csúcsidőben jelentősen lelassul az internetszolgáltatás, ami a Deutsche Telekom döntéseinek következménye lehet. A jelenség a magyar weboldalakat is érinti, például a Telexet is lassabban tölti be, mint máskor vagy más szolgáltatók esetében.

A Deutsche Telekom és a Cloudflare közötti kapcsolat problémái állhatnak a lassulás hátterében. A Telexhez eljutott információk szerint a Deutsche Telekom a Cloudflare-t hibáztatja, mondván, hogy a Cloudflare nem kíván közvetlen kapcsolatot létesíteni a DT-vel. Ezzel szemben a Cloudflare állítása szerint nem zárkóznak el az elszámolásmentes társviszonytól, de a Magyar Telekomnak követnie kell a Deutsche Telekom szabályzatát, amely nem teszi lehetővé az elszámolásmentes kapcsolódást.

A Magyar Telekomnak lehetősége lenne közvetlenül kapcsolódni a BIX-en keresztül, de ehelyett a német anyavállalaton keresztül továbbítja az adatokat, ami drágább és lassabb megoldás. Ez az előfizetők számára lassabb szolgáltatást eredményez az esti órákban, amikor például a Discordot, a Twitchet használják, online olvasnak vagy játszanak.

A nagy tartalomszolgáltatók, mint a Netflix, a Google vagy az Amazon miatt felborulhat a kölcsönösségi elv az internetszolgáltatók között, ami a végfelhasználók költségeinek növekedéséhez vezethet. A tartalomszolgáltatók és internetszolgáltatók közötti fizetős peering gyakran alkalmazott megoldás a költségek kompenzálására.

A Magyar Telekom évek óta azt állítja, hogy a Deutsche Telekommal együttműködve mindent megtesz a probléma megoldása érdekében, de a helyzet változatlanul fennáll.