BMW akkumulátorcella szerződés felmondása

A BMW német autógyártó vállalat bejelentette, hogy felmondja a svéd Northvolt akkumulátorgyártóval kötött kétmilliárd eurós megrendelését, mivel a cég nem tudta időben teljesíteni a szerződéses kötelezettségeket.

A Handelsblatt és az Electrek cikkei, valamint a Hvg.hu információi szerint a Northvolt nem tudta határidőre teljesíteni a 2020-ban kötött szerződést, amely hosszú távú akkumulátorcella szállításokat írt elő a BMW számára. A svéd vállalat két évvel van lemaradva az ipari sorozatgyártás beindításában, ami a szerződés felmondásához vezetett. A Northvolt feladata a BMW i4, i7 és iX modellekhez szükséges négyszögletes cellák gyártása lett volna.

A szerződés felmondása után a koreai Samsung SDI vállalat fogja betölteni az üresedést, és ők szállítják majd az akkumulátorcellákat a BMW-nek.

Bár a Northvolt nem tudta teljesíteni a jelenlegi szerződés feltételeit, a BMW továbbra is tervezi, hogy a jövőbeni Vision Neue Klasse autóihoz szükséges következő generációs akkumulátorcellákat részben a svéd cégtől szerezze be. Ezeket a cellákat részben Svédországban gyártanák, kizárólag megújuló energiaforrásokból – szél- és vízenergiából – előállított energiával, és a tervek szerint ezeket a cellákat a Debrecenben is készülő Vision Neue Klasse autókhoz használnák fel.

A Northvolt egyelőre nem nyilatkozott a történtekről.