Újítás az iPhone-okon: mindenki saját parancsszót állíthat be, de Európában késnek a funkciók

Az Apple új operációs rendszere, az iOS 18 lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy egyéni ébresztőszót állítsanak be Siri aktiválásához, a hagyományos "Hey Siri" helyett, azonban az európai felhasználók lemaradhatnak az iPhone legújabb mesterséges intelligencia funkcióiról.

Az iOS 18-as verzió még csak béta állapotban érhető el, de már most láthatóak azok az újdonságok, amelyek ősszel mindenki számára elérhetővé válnak. Az egyik ilyen újítás a Vocal Shortcuts funkció, amelyet eredetileg a kisegítő lehetőségek közé sorolt az Apple, de a felhasználók már most is kreatívan használják, például új ébresztőkifejezések beállítására Sirinek.

A Vocal Shortcuts segítségével a felhasználók egyéni hangkifejezéseket rendelhetnek a parancsikonokhoz, amelyekkel különféle feladatokat hajthatnak végre iPhone-jukon. Egy ilyen parancsikon programozható úgy is, hogy magát a Sirit aktiválja, így a "Hey Siri" kifejezést egy személyre szabott kifejezéssel helyettesíthetik.

A Gizmochina figyelmeztetése szerint azonban érdemes odafigyelni néhány korlátozásra. Az egyéni ébresztőszó csak azon az eszközön működik, ahol beállították, és nem szinkronizálódik az összes Apple eszköz között. A többi eszközön továbbra is a "Hey Siri" parancs szükséges az asszisztens aktiválásához.

Fontos megjegyezni, hogy az egyéni ébresztőszó használata után szükség van egy rövid szünetre a tényleges kérés előtt, ami befolyásolhatja az interakció természetességét. Mindazonáltal a "Hey Siri" parancs továbbra is működik az asszisztens felébresztésére, még akkor is, ha a felhasználó egyéni ébresztőszót állított be.

Az Apple nem csak az iOS 18-at, hanem a macOS Sequoiát, azaz a macOS 15-öt is bemutatta, amely szintén ősszel érkezik. A macOS új verziója számos újdonságot tartalmaz, mint például az iPhone Mac képernyőre történő tükrözésének új módját, az ablakok automatikus elhelyezését, az üzenetkezelés és a videohívások újításait, valamint a megújult Safarit. Emellett egy önálló Jelszó alkalmazást is bemutattak, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy harmadik fél alkalmazása nélkül kezeljék a jelszavaikat. Az év végén megjelenő Apple Intelligence pedig mesterségesintelligencia-alapú funkciókat fog kínálni a Mac felhasználóknak. Egy váratlan frissítés is érkezik: a sakkjáték, amely minden Mac gépen előre telepítve található, megújul. A Chess for Mac legújabb verziója fényesebb és valósághűbb figurákat, valamint texturált, színátmenetes hátteret tartalmaz, bár kevesebb téma és stílusválasztási lehetőség lesz elérhető.

Azonban az európai iPhone-vásárlók számára nem minden hír jó. Az Apple arra figyelmeztet, hogy az európai vásárlók lemaradhatnak az iPhone legújabb mesterséges intelligencia funkcióiról, mint például az "Apple Intelligence", amely elemzők szerint kulcsfontosságú lesz ahhoz, hogy a vásárlók frissítsenek az új iPhone-okra. A késés oka a brüsszeli új versenyszabályokból eredő "bizonytalanságok". Az Apple közölte, hogy az "Apple Intelligence" bevezetése késni fog Európában, mivel a rendszer kompatibilissé tétele bonyolult feladat az uniós szabályoknak megfelelően. "Úgy gondoljuk, hogy az új funkciók közül hármat - iPhone Mirroring, SharePlay képernyőmegosztás-fejlesztések és Apple Intelligence - nem fogjuk tudni bevezetni az EU-s felhasználóink számára idén" - közölte a cég. A figyelmeztetés azt követően érkezett, hogy sajtóban megjelent: a brüsszeli szabályozók a következő hetekben a DMA-szabályok (Digital Markets Act) megsértésével fogják vádolni az Apple-t. Az Apple és Brüsszel már hónapok óta szabályozási csatát vív egymással, az EU márciusban vizsgálatot indított annak kivizsgálására, hogy az Apple továbbra is aláássa-e a versenyt.