Az emberi agy tárolókapacitása tízszerese lehet a korábbi becsléseknek

Az emberi agy információtároló képessége még lenyűgözőbb, mint azt korábban gondolták; új kutatások szerint akár tízszer annyi adatot képes tárolni, mint amennyit eddig feltételeztek. Az amerikai kutatók által kifejlesztett rendkívül pontos módszerrel az egerek agyában lévő szinapszisok erősségét mérték, amelyek a sejtek közötti kapcsolódási helyek és az ingerületátvitel kulcsfontosságú elemei.

A szinapszisok száma és erőssége határozza meg az agy memóriatárolási képességét. Habár az agy nem úgy működik, mint egy számítógép, és az információk tárolása is eltérő egy biológiai rendszerben, a tárolási kapacitást mégis bitekben mérik. Az állatkísérletek során a kutatók egy patkány hippokampuszából származó szinapszispárokat vizsgáltak, amely az agy egy olyan területe, amely a tanulás és a memória szempontjából létfontosságú.

A kutatók a számítógépekben alkalmazott módszerekhez hasonlóan becsülték meg a szinapszisok által tárolt bitek számát. Megállapították, hogy a vizsgált szinapszisok 4,1 és 4,6 bit közötti információt képesek tárolni. Ez az emberi agyra vetítve azt jelentheti, hogy tárolóképessége akár tízszer nagyobb lehet, mint amit korábban becsültek, ami egy petabájtnyi adatmennyiséget jelent – ez olyan, mint 500 milliárd DVD információtartalma, vagy az összes valaha készült nagyfelbontású film.

A kutatások jelenleg még csak a patkányagy egy kis részére korlátozódtak, de a jövőben a kutatók azt tervezik, hogy vizsgálják az információtárolási kapacitás változásait különböző agyterületeken és fajokon belül. A mostani módszerrel a beteg és az egészséges agyterületek is összehasonlíthatók lesznek, ami hozzájárulhat a kognitív funkciókat befolyásoló állapotok jobb megértéséhez.