Az IMF szerint az infláció visszatérhet az EKB céljához

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) előrejelzése szerint az eurózóna inflációja 2025 második felében várhatóan eléri az Európai Központi Bank (EKB) által kitűzött 2 százalékos célt.

Az IMF jelentése alapján az EKB a monetáris politikát fokozatosan enyhítheti, és a döntések a statisztikai adatok függvényében születhetnek meg. Az euróövezeti infláció májusban 2,6 százalékra emelkedett, ami magasabb az áprilisi 2,4 százaléknál.

A szervezet előrejelzése szerint az infláció lassulása következtében 2025 harmadik negyedévének végére az EKB betéti kamata 2,5 százalékra csökkenhet. Az IMF szakértői ezt a szintet semlegesnek ítélik meg, ami nem gyakorol jelentős hatást a gazdasági aktivitásra, sem pozitív, sem negatív irányban.

Az EKB a júniusi ülésén egyenként 25 bázisponttal csökkentette a három irányadó kamatlábat: a refinanszírozási műveletek kamatlába 4,25 százalékra, az aktív oldali rendelkezésre állás kamatlába 4,50 százalékra, míg a betéti kamatláb 3,75 százalékra mérséklődött.

Végül az IMF áprilisi előrejelzése szerint az eurózóna gazdasági növekedése 2024-ben 0,8 százalék, 2025-ben pedig 1,5 százalék lehet, ami jelentős javulást mutat a tavalyi 0,4 százalékos GDP-növekedéshez képest.