Az Erste Bank ESG-indexet tervez bevezetni a kkv-szektor számára

Az Erste Bank sajtóreggelijén szó esett a kis- és középvállalkozások (kkv) jelenlegi helyzetéről, a fenntartható működés fontosságáról és az ESG-törvény előírásainak teljesítésére való felkészülés időzítéséről. Az Erste kkv üzletágának vezetői bejelentették, hogy tervezik egy ESG-index bevezetését a kkv-szektor számára, amely segíthet a vállalkozásoknak a fenntarthatósági előírásoknak való megfelelésben.

A kkv-szektor idén a túlélés és az alkalmazkodás lehetőségeit keresi, miközben számos kihívással néz szembe, mint például az ipar és az építőipar kibocsátásának csökkenése, a szolgáltató szektor visszaeső kereslete, valamint az agráriumban tapasztalható jövedelmezőség romlása. Szerdahelyi Róbert, az Erste kkv üzletágának vezetője kiemelte, hogy az ESG szempontok a piacszerzésben és a stabilitás megtartásában lesznek kulcsfontosságúak a kkv-k számára a következő években.

Az ESG-törvény célja a fenntarthatóság és a társadalmi felelősségvállalás elősegítése a vállalkozások körében. A törvény előírja, hogy a vállalkozásoknak mérniük és csökkenteniük kell a szén-dioxid-kibocsátásukat, energiahatékonysági intézkedéseket kell hozniuk, és figyelmet kell fordítaniuk a munkavállalói jólétre, valamint az etikus üzleti gyakorlatokra.

Szaniszló Bálint, az Erste fenntarthatósági irodájának vezetője szerint a felkészülés versenyelőnyt jelenthet a vállalkozások számára, mivel hatékonyabbá teheti a működésüket és felkészülten nézhetnek szembe a kihívásokkal. Az Erste több mint 200 ügyfelét kérdezte meg az ESG-szempontoknak való megfelelésről, és a tapasztalatok szerint még van tér a fejlődésre ezen a területen.

A kkv-szektor számára az ESG-törvény egyelőre csak közvetetten érinti őket, de az Erste Bank már most is készít ESG-indexet a nagyvállalati ügyfelei számára, amely segítséget jelent az ESG-törvény előírásainak való megfelelésben. Az ESG-indexből kiderül, hogy az adott társaság működése mennyire fenntartható, és hasznos lehet az adott iparág többi vállalatának összehasonlíthatósága szempontjából is.

A kisebb magyar vállalkozásoknak még csak nagyon kis része hallott az új ESG-szabályokról, amelyek hamarosan sokkal több cég számára lesznek fontosak. Szerdahelyi Róbert szerint a magyar cégek nagy részénél még van pénz, főleg a korábbi támogatott hitelek miatt, de a tartalék lassan fogyatkozik. A kisebb cégeknek még jócskán szükségük lesz időre ahhoz, hogy felkészüljenek az új szabályokra.

Az ESG azt vizsgálja, hogy egy cég mennyire felelősségteljesen viselkedik a környezeti, társadalmi és irányítási kérdésekben. A magyar szabályozásról egyelőre annyit tudunk, hogy idén a legnagyobb cégeknek már gyűjteniük kell az adatokat, hogy 2025-ben összerakják a jelentést, a 2025-ös pénzügyi évről viszont 2026-ban már azoknak is kell, akik három kritériumból – legalább 250 dolgozó, 20 milliárd forint árbevétel, 10 milliárdos mérlegfőösszeg – legalább kettőt teljesítenek.