Az Apple forradalmi változás előtt: az AI új korszaka

Az Apple a Worldwide Developers Conference keretében bemutatta az Apple Intelligence-t, egy mesterséges intelligencia alapú rendszert, amely alapjaiban változtatja meg a telefonhasználatot.

Az Apple Intelligence a mesterséges intelligencia vezérelte új irányzat részeként került bemutatásra, amelynek célja, hogy új szintre emelje az iPhone-ok képességeit. Az Apple modellje hárommilliárd paraméterrel rendelkezik, míg az OpenAI GPT-4 több mint másfél billió paramétert számlál, azonban az Apple hivatalos együttműködést kötött az OpenAI-jal, így a felhasználók a jövőben használhatják a ChatGPT modulját is iPhone-jukon.

Az Apple óvatosan, lassan vezeti be az újdonságokat, ellentétben más nagy cégek gyorsabb innovációs stratégiájával. Az első Apple által fejlesztett mesterséges szuperintelligencia még várat magára, de az iOS 18 és az iPhone 15 készülékekkel együtt debütáló újítások már nagy várakozást váltottak ki a szakmai közegben.

John Herrman, a New York magazin újságírója szerint az Apple óvatos megközelítése azt jelzi, hogy a vállalat nem akar túl sokat kockáztatni egy még kiforratlan technológiával. Josh Tyrangiel, a Washington Post munkatársa pedig úgy véli, hogy az Apple bemutatta a mesterséges intelligencia tömegeknek szánt első racionális megközelítését, ami egy jól átgondolt partnerség az Apple és az OpenAI között, amelyből a felhasználók profitálni fognak.

Tim Cook, az Apple vezérigazgatója szerint az Apple Intelligence nem csupán segédeszköz, hanem egyfajta másodlagos agy lesz, amely képes lesz e-mailjeink átírására, üzeneteink összefoglalására és értesítéseink osztályozására. Az Apple eszközei az OpenAI ChatGPT-jénél is okosabbak és hasznosabbak lehetnek, köszönhetően a személyes adatokhoz való hozzáférésnek, amelyeket a telefon integráltan fog kezelni.

A mesterséges intelligencia a felhasználók személyes környezetét is meg fogja érteni, így a rutinokat és kapcsolatokat fogja alapvetően befolyásolni. A háttérben működő AI rendszer hozzáfér a felhasználó helyzetéhez, olvasmányaihoz és kommunikációjához, de a biztonsági aggályokra tekintettel a rendszer lokálisan, a készüléken fog futni, hogy a felhasználók adatai védettek maradjanak.

A gépi tanulás már régóta meghatározó szerepet tölt be az életünkben, de az iPhone-okba költöző mesterséges intelligencia várhatóan új szintre emeli majd ezt a hatást.