Hogyan javítható az ingatlanközvetítői szakma megítélése Magyarországon?

Magyarországon az ingatlanközvetítői szakma társadalmi megítélése fokozatosan javul, de még mindig érzékelhetően negatív, amely többek között az oktatási háttér és a jogi szabályozás hiányosságaiból adódik. Az ingatlanközvetítővé váláshoz érettségi után egy alapképzést kell elvégezni, amelynek meglétét az OKNYIR rendszer igazolja, azonban még mindig vannak képesítés nélkül dolgozó közvetítők.

A RE/MAX és az RICS együttműködése révén további képzési lehetőségek nyíltak meg a tanácsadók számára, amelyek a nemzetközi tapasztalatokat és szakmai standardokat is magukban foglalják. Az RICS által akkreditált "Accelerator" képzés elvégzése után a tanácsadók tudása a piaci átlag felettire emelkedhet.

Magyarország más országok ingatlanközvetítői piacaihoz képest még gyerekcipőben jár. A többlépcsős rendszerek, ahol a kezdő tanácsadók egy tapasztalt bróker felügyelete alatt dolgoznak, hatékonyabb és átláthatóbb működést mutatnak.

Az ügyfélközpontúság a szolgáltatásalapú tevékenységek kulcskérdése, és a negatív tapasztalatok az egész szakmára kihatással lehetnek. A RE/MAX Magyarországnál a minőségügyi előírások betartása és a nemzetközi etikai kódex magyar piacra való adaptálása a szakmaiság alapvető elemei.

A piaci transzparencia növelése, a szakmai együttműködés erősítése és egy központi tranzakciós adatbázis létrehozása a piac aktivitását és eredményességét növelhetné. A folyamatos nemzetközi tudásalapú képzés a szakértők motiválásának fontos eleme, és lehetőséget nyújthat a szakmai pályamodell követésére.

A Z generáció számára a rugalmas időbeosztás, a gyors fejlődési lehetőség és a magas kereseti lehetőségek vonzóvá teszik a szakmát. Az oktatás, a transzparencia és a karrierút lehetőségeinek biztosítása a szakma fiatalítását és növekedését eredményezheti.

Az AI és a Computer Vision megoldások, mint az AVM modellek, az ingatlanértékelés időtartamát csökkenthetik, és az ügynökségek adminisztratív munkáját is leegyszerűsíthetik. Az AI által generált adatállományok kiemelt ügyfélélményt és belső elemzéseket tesznek lehetővé.

Az ESG szempontok a lakóingatlan-szektorban is érvényesülnek, például az új társasházi projektek finanszírozásánál, a fejlesztések során alkalmazott zöld anyagoknál és technológiáknál, valamint az Otthonfelújítási Program kapcsán. Az új épületenergetikai szabványok és az energetikai tanúsítványok rendszerének megváltozása is az ESG szempontoknak köszönhető.

A piac tisztulása és az ügyfelek magasabb színvonalú szolgáltatás iránti igénye hozzájárul a lakóingatlan-szektor egészséges működéséhez.