TikTok elleni per készül az USA-ban a gyerekek adatvédelme miatt

Az Amerikai Igazságügyi Minisztérium hamarosan bíróság elé viszi a TikTokot, a gyerekek adatvédelmi jogainak védelme érdekében, a Reuters bennfentes forrása szerint.

Az ügy előzménye, hogy az Amerikai Szövetségi Kereskedelmi Bizottság (FTC) már korábban is vizsgálódott a TikTok és anyavállalata, a ByteDance tevékenységei kapcsán. Az FTC kedden hivatalosan is átadta az ügyet az igazságügyi minisztériumnak. A Reuters 2020-ban már beszámolt arról, hogy a TikTok ellen vizsgálat folyik, mert állítólag nem tartották be a 2019-es megállapodást, amely a gyermekek magánéletének védelmét szolgálta.

A TikTok vállalat határozottan cáfolja az FTC vádjait és csalódottságát fejezte ki a perrel kapcsolatban. "Határozottan nem értünk egyet ezekkel az állításokkal" – közölte a cég.

A vizsgálat nem összetévesztendő a kongresszusi vitával, amely a kínai kormányzat esetleges hozzáférését firtatja az amerikai felhasználók adataihoz. A TikTok ezt a vádat is tagadja.

A helyzetet bonyolítja, hogy egy áprilisban elfogadott törvény értelmében, ha a ByteDance nem adja el amerikai eszközeit január 19-ig, akkor tilalomra számíthat. A vállalat csütörtökön jelezte, hogy a tiltás elkerülése érdekében bírósági beavatkozásra lenne szükség, mivel az eladás "technológiai, kereskedelmi és jogi" okokból nem lehetséges.