Von der Leyen jelentős védelmi kiadások növelését javasolja az EU-ban

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke szerint az Európai Uniónak jelentős mértékben, 500 milliárd euró értékben kellene növelnie védelmi kiadásait a következő évtizedben. A Politico értesülései szerint Von der Leyen ezt az uniós vezetőkkel közölte, egy olyan tanácskozás során, amelynek részleteit ismerő tisztviselőkre hivatkozva számoltak be róla.

A jelentés szerint nem egyértelmű, hogy a megemlített összeg tartalmazza-e az Ukrajnának szánt fegyverszállításokra szánt kiadásokat. Von der Leyen kiemelte, hogy 1999 és 2021 között, még az orosz-ukrán konfliktus teljes körű kibontakozása előtt, Kína 600, Oroszország pedig 300 százalékkal emelte védelmi kiadásait, míg az EU csupán 20 százalékos növekedést mutatott ezen a területen.

Az Európai Bizottság elnöke rámutatott, hogy Oroszországban a védelmi kiadások a háború kezdete óta jelentősen megugrottak, és előrejelzések szerint 2024-ben a szövetségi költségvetés 40 százalékát fogják kitevő.

Jelenleg azonban még nem tisztázott, hogy az EU hogyan teremtené elő a Von der Leyen által javasolt 500 milliárd eurós összeget a védelmi beruházásokra. Közben a konfliktus súlyosságát jelzi, hogy Tarjányi Péter biztonságpolitikai szakértő szerint az orosz veszteségek "pokoliak", de a támadó fél továbbra is halad előre, és a háború idén biztosan nem ér véget. Tarjányi kiemelte, hogy bár a támadási ütem lassult, Zaporizzsja és Donbasz régióban tovább folynak a támadó hadműveletek Oroszország részéről, és az ukránoknak nehézségeik vannak az emberi erőforrás pótlásával.

Ezzel összhangban Jens Stoltenberg, a NATO-főtitkár szerint Oroszország nem képes jelentős áttöréseket végrehajtani az ukrajnai harcmezőkön. Stoltenberg elmondása szerint, bár Oroszország tavasz óta megpróbált újabb offenzívát indítani, eddig csak korlátozott eredményeket értek el, és nincs olyan jel, ami miatt azt hihetnénk, hogy megvan a képessége vagy az ereje jelentős áttöréseket végrehajtani. A NATO-főtitkár hozzátette, hogy az orosz erők folytatják az előrenyomulást a különböző frontokon, és folyamatosan növelik a légi támadások számát, miközben az ukrán védelmi erők képesek tartani az állásaikat, sőt, egyes helyeken ellentámadásokat indítottak. Az ilyen kihívásokra való tekintettel még fontosabbá válik az EU védelmi képességeinek megerősítése.