Az USA elmozdulása Kína felől

Az Egyesült Államok az elmúlt évek során jelentős lépéseket tett annak érdekében, hogy csökkentse függőségét Kínától a stratégiai iparágakban, és ezek az intézkedések már pénzügyi kötelezettségvállalásokban is megmutatkoznak.

Az elmúlt hónapokban úgy tűnik, felgyorsultak a folyamatok, amelyek a világ két nagy gazdasági blokkra való szétválását vetítik előre. Az Egyesült Államok importvámokat vezetett be többek között a napelemekre és az elektromos autókra, valamint korlátozni kívánja Kína hozzáférését bizonyos stratégiai iparágakhoz. Mindez felveti a kérdést, hogy a változások már megfigyelhetők-e az adatok szintjén, vagy csupán retorikai lépésekről van szó.

Az amerikai változások jelei

A 2017-ben kezdődött kereskedelmi háború és a 2020-as koronavírus-járvány következtében az amerikai vállalatok elkezdték átalakítani ellátási láncukat. Az onshoring, vagyis a termelés hazahozása jelensége erősödött meg, amit jól mutat a feldolgozóipari beruházások jelentős, közel háromszoros növekedése: 2020-ban 80 milliárd dollárról 230 milliárd dollárra emelkedtek. Ebben szerepet játszott az Inflation Reduction Act is, amely 37 milliárd dollárt különített el a feldolgozóipari beruházásokra. Ennek köszönhetően csökken az amerikaiak Kínából származó importja, ami azt jelzi, hogy az onshoring és a kereskedelmi konfliktusok valós hatással bírnak.

Ki nyer a változásokkal?

Az Egyesült Államok és Kína közötti kereskedelmi kapcsolatok átalakulása más országok számára is lehetőséget teremt. Vietnám és Mexikó szerepe felértékelődik, például Texas és Mexikó között szorosabbá váltak a kereskedelmi kapcsolatok, és új ellátási láncok jönnek létre az autóiparban, valamint az elektronikai és háztartási eszközök terén. A 2017 és 2022 közötti időszakban Kína részesedése az amerikai importon belül drasztikusan csökkent, amiből Vietnám, Tajvan és Mexikó tudott profitálni.

Összességében a világ két legnagyobb gazdaságának szétválása már nem csak elméleti síkon zajlik, hanem a kereskedelmi kapcsolatokban és a beruházási aktivitásban is megfigyelhető. Azonban a teljes szétválás még hosszú folyamat lehet, mivel a világgazdaság rendkívül összetett és szorosan összefonódott. A stratégiai területeken való autonómia elérése azonban valószínűleg továbbra is prioritást élvez mindkét hatalom számára.