Krausz Ferenc: Nem beszéltem megélhetési kutatókról

A Telexen megjelent írásomra adott tudóstársaim reakciói közül csak egyetlen egy aspektusra szeretnék válaszolni. Kijelentem, hogy sosem használtam a „megélhetési kutató” kifejezést, és sértőnek tartom annak alkalmazását.

A közelmúltban a magyar tudományos közösségben élénk vita bontakozott ki a kormány által tervezett tudományfinanszírozási rendszer átalakítása kapcsán. Az új rendszer átláthatatlanságától és a kutatói állások elvesztésétől való félelmek miatt több tudományos személyiség is megszólalt a témában. A vitát Krausz Ferenc, a Kutatói Kiválósági Tanács vezetője indította el egy Telexen megjelent cikkel, melyre többek között a Magyar Tudományos Akadémia főtitkára, Lente Gábor, a Pécsi Tudományegyetem professzora – akinek álláspontját száz magyar kutató is támogatta –, valamint a Tudományos Dolgozók Demokratikus Szakszervezete is reagált.

Krausz Ferenc most egy olyan kérdésre reagált, amely mindhárom vitacikkben felmerült: a „megélhetési kutató” kifejezés használata. Hangsúlyozza, hogy ő maga sosem használt ilyen kifejezést, és a „megélhetési” jelzőt kizárólag az OTKA által alulfinanszírozott projektekre alkalmazta, amelyek nem biztosítanak lehetőséget nemzetközileg versenyképes kutatások végzésére. Sajnálatát fejezi ki a félreértések miatt.