Varga Judit asztalosnak áll, de nem csak ő keresi a famegmunkálásban a megújulást

Bár a munkaerőpiacon hiányszakmának számít, a felnőttképzések között népszerűek az asztalostanfolyamok, saját vállalkozásig azonban nem könnyű eljutni.

Az asztalos szakma jellemzőiről az Innovatív Képzéstámogató Központ (IKK) oldalán található leírás szerint a hagyományos kézműves munka mellett a gépi technológia és a digitalizáció is meghatározza a területet. A képzést elvégzők alkalmazottként vagy saját vállalkozást vezetve találhatnak munkát.

Varga Judit, az ex-igazságügyi miniszter és Magyar Péter volt felesége, Windisch László Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnökével közösen asztaloscéget alapított. Nem ő az egyetlen ismert személy, aki a szakmában találta meg új hivatását; Márki-Zay Péter felesége és Kucsera Gábor világbajnok kajakos is ezt a pályát választotta.

A középfokú szakképzések iránti érdeklődés alacsony a fiatalok körében, sokan a gimnáziumot részesítik előnyben. Ezzel szemben a felnőttoktatásban a faipari képzések népszerűek, sokan választják a karrierjük újragondolásakor ezt az irányt. Koós Daniella, a Fabunio – Magyar Bútor- és Faipari Szövetség főtitkára szerint a szakma vonzereje a változatos munkakörökben és a természettel való kapcsolatban rejlik.

A képzőhelyeken kétéves tanfolyamokon keresztül szerezhető meg az asztalos képesítés, de vannak olyan helyek is, ahol a szakma alapjait gyakorlati keretek között tanulhatják meg az érdeklődők. A szakmai végzettség különösen fontos, ha valaki saját vállalkozást szeretne indítani, amely jelentős beruházást igényel. A kezdő vállalkozók gyakran közösségi médiát használnak a marketinghez.

A Fabunio támogatást nyújt tagjainak többek között továbbképzési anyagokkal, kapcsolatépítési lehetőségeket kínáló konferenciákkal, szakmai információkhoz való hozzáférés biztosításával, pályázati tájékoztatással és felkészüléssel. Emellett képviseli a vállalkozásokat a szakmát érintő területeken és aktív szerepet vállal a pályaorientációban is.

Az asztalos szakma uniós szinten is hiányszakmának számít, de nem jellemző rá a kivándorlás. A felnőttként váltók többsége itthon kezd vállalkozásba, gyakran olyan előzetes végzettséggel, amely elősegíti az új vállalkozás sikerét.