A világ legjobb dolga magyarnak lenni

A világ legjobb dolga magyarnak lenni – hangoztatta Hankó Balázs kulturális és innovációs miniszter a Rákóczi Szabadegyetem szombati panelbeszélgetésén, Sátoraljaújhelyen.

Hankó Balázs szerint a magyar nyelv és kultúra adja meg nemzetünk lényegét. "Ezek a folyamatosan érlelődő kulturális kovászok nemzetté formáltak minket, és a következő nemzedékeket is hozzájuk kell érlelni" – fejtette ki a miniszter. Kiemelte, hogy a kultúra nemcsak erős gerincet ad, hanem határoktól függetlenül is összetartja a magyarságot, és ebben fontos szerepet játszanak az értékőrző szervezetek, mint például a Rákóczi Szövetség.

A miniszter úgy véli, a nemzetnek küldetése van, és a magyar fiataloknak törekedniük kell arra, hogy másoknál jobbak legyenek. Ebben a minisztérium is támogatást nyújt, hogy a magyar egyetemeket a világ élmezőnyébe emeljék. Hankó Balázs szerint már jó úton haladnak, hiszen tizenkét hazai felsőoktatási intézmény a világ legjobb 500 egyeteme között van.

A miniszter hangsúlyozta, a fiataloknak küldetést kell adni, legyen szó szakképzésről vagy felsőoktatásról. "Mindenkinek van egy küldetése, ami a hivatásából fakad" – mondta, hozzátéve, hogy a fiataloknak egy másik küldetésük is van, amely a család és a közösség, ami jövőt teremt.

Hankó Balázs beszámolt arról is, hogy a kormány eddig harminc intézkedéssel, összesen 3300 milliárd forinttal segítette a családokat, ami a GDP 4 százalékát meghaladja. Említést tett arról is, hogy a családszervezetekkel folytatott korábbi találkozón felmerült az első gyermekek megszületésének támogatásának erősítése.