Szexuális zaklatással vádolják Semjén Zsolt budapesti orosz szövetségesét

Hilarion metropolita, aki kastélyt is vásárolt Budapest mellett, és alig néhány hét alatt megkapta a magyar állampolgárságot, szexuális zaklatással vádolják.

Március 11-én Andrej Kurajev ortodox teológus blogján megjelent egy jegyzet, amelyben arra utalt, hogy Hilarion metropolita körül egy esetleges szexbotrány bontakozhat ki. Hilarion, aki legalább kétszer személyesen találkozott Orbán Viktorral, a keresztényüldözésről tárgyalt vele. Gurij Szalimov, az orosz ortodox egyház egykori püspöke, hasonló vádak miatt került száműzetésbe.

A Novaja Gazeta Europe szerint március 14-én az orosz állami RIA Novosztyi egy nagyszabású lopásról számolt be, amely a magyar ortodox egyházmegyében történt. A budapesti Szentháromság plébánia honlapján eltűnt egy fiatalember, George Suzuki, aki később a magyar rendőrség körözési listáján szerepelt lopás miatt.

Suzuki szexuális zaklatással vádolta meg Hilarion metropolitát, aki szerint a vádak mögött egy nő áll, aki megpróbálta megzsarolni őt. Hilarion metropolita korábban az orosz ortodox egyház második számú vezetője volt, és 2022 júniusában Magyarországra küldték. A média szerint a metropolita száműzetésének oka a háborúellenes álláspontja lehetett.

Suzuki elmondása szerint Hilarion meghívta őt, hogy dolgozzon a plébánián, és később a metropolita lakrészébe költözött. Suzuki szerint Hilarion többször is fizikai kontaktust kezdeményezett vele, de állítása szerint soha nem került sor köztük szexuális együttlétre. Hilarion a vádakat alaptalannak nevezte, és rágalmazási perrel fenyegetőzött.

Suzuki szerint Hilarion fényűző életet él, és egy 2360 négyzetméteres kúriát vásárolt Budapest külvárosában. Hilarion azt állítja, hogy életmódját szerzői honoráriumokból finanszírozta.

Hilarion magyar állampolgárságot is kapott, amelyet állítólag a kinevezése után néhány héttel megkapott. Suzuki több közös fényképet gyűjtött Hilarionnal és magyar tisztségviselőkkel, köztük Semjén Zsolttal, aki az orosz ortodox egyház barátjaként pozicionálja magát.

Ha Ön vagy ismerőse erőszak áldozata lett, hívja az Országos Kríziskezelő és információs Telefonszolgálatot a 06-80-20-55-20 számon, vagy az Áldozatsegítő Vonalat a 06-80-225-225-ös számon. Személyesen az Áldozatsegítő Központokban kérhet segítséget, amelyek címlistája a http://vansegitseg.im.gov.hu oldalon található. A NANE Egyesület segélyvonala a 06-80-505-101-es számon érhető el.