A budapesti közösségi közlekedés napszakonkénti változása

A BKK bemutatta a budapesti közösségi közlekedési járatok napszakonkénti változását ábrázoló animációját, amely egy átlagos hétköznap forgalmát szemlélteti.

A BKK által készített animáció egy másfél perces felgyorsított videón keresztül mutatja be, hogy hogyan változik a metró, villamos, troli, nappali és éjszakai buszok, valamint a HÉV járatainak sűrűsége egy átlagos hétköznap során. A forgalom hajnali fél 4 környékén a kocsiszíneknél és a garázsoknál koncentrálódik, majd az idő előrehaladtával a nappali járatok is megjelennek. Napközben a metróvonalak, valamint Budapest jelentős felszíni útvonalai mentén sűrű a közösségi közlekedési forgalom. Az esti órákban aztán ritkul a forgalom, és az éjszakai járatok veszik át a szerepet.

A videó elkészítését az tette lehetővé, hogy Budapesten a villamosok, trolibuszok, kék színű autóbuszok és a HÉV járművek GPS-jeladóval vannak felszerelve, amelyek folyamatosan küldik pozíciójukat a FUTÁR-központ rendszerének. Ennek köszönhetően a utasok valós idejű járatinformációkhoz juthatnak. A 24 órás járműmozgást több mint 10 millió GPS-bejelentkezés alapján rekonstruálták. Az animáció a 2024. február 15-i, csütörtöki valós idejű GPS-adatokat használta, kivéve a metrókat, amelyek nem rendelkeznek helymeghatározó eszközökkel, így azok mozgását a 2024 februári hétközepi menetrend alapján szimulálták.