A Szuverenitásvédelmi Hivatal költségvetése megugrott

A Szuverenitásvédelmi Hivatal költségvetése rövid idő alatt jelentősen megnövekedett, és már több forrás áll rendelkezésére, mint az Alkotmánybíróságnak vagy az Alapvető Jogok Biztosának Hivatalának.

A tavaly decemberben létrehozott és idén februárban megalakult Szuverenitásvédelmi Hivatal költségvetése gyors ütemben növekszik. A hivatal, amelyet a „külföldi befolyásszerzési kísérletek” megakadályozására hoztak létre, kezdetben 428,3 millió forintos költségvetéssel rendelkezett, ám a 24.hu szerint a Magyar Államkincstár adatai alapján májusi adatok szerint ez az összeg mára már több mint 4,1 milliárd forintra emelkedett.

Ez az összeg meghaladja a 130 munkatársat foglalkoztató Alkotmánybíróság (3,4 milliárd forint) és az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala (3,3 milliárd forint) költségvetését is. A Szuverenitásvédelmi Hivatal funkcióját tekintve talán a Gazdasági Versenyhivatallal (GVH) hasonlítható össze leginkább, bár a versenyhivatal egy jól működő piacgazdaságban kulcsszerepet tölt be, és költségvetése csak kicsivel magasabb (4,7 milliárd forint).

A hivatal elnöke, Lánczi Tamás szerint a költségvetés növekedése még nem érte el a végleges állapotot, és további forrásokra számíthatnak. A Magyar Államkincstár rendszeresen bocsátja rendelkezésre a szervezet számára biztosított forrásokat, mivel a hivatal költségvetési év közben jött létre. A hivatal állományának feltöltése folyamatos, és a szervezet működési struktúrája nyilvános.

A Szuverenitásvédelmi Hivatal honlapján szereplő adatok szerint március 31-ei állapot szerint 26 foglalkoztatottjuk volt, ami azóta valószínűleg emelkedett. Összehasonlításképpen az Alkotmánybíróságon 131, a GVH-nál 132, az ombudsmani hivatalban pedig 135 fő dolgozott az idei év első negyedévében.