Újra pörög a használtlakás-piac

A Magyar Nemzeti Bank adatai szerint májusban a bankok 129,5 milliárd forint értékű lakáscélú hitelt hagytak jóvá, ami rekordot jelent a használt lakások piacán.

Április után májusban is megugrott a használt lakások vásárlására megítélt hitelek értéke, átlépve a 100 milliárdos álomhatárt. Juhász Attila, az Újház Zrt. és az ÉVOSZ Építőanyag-kereskedelmi Tagozatának elnöke szerint a használtlakás piac ismét pörög, de az új lakások építésére nyújtott hitelek még mindig csak töredéke a 2022-es havi értékeknek, így az építési piac felfutására még várni kell.

A májusi adatok részletezésekor kiderül, hogy a jóváhagyott 129,5 milliárd forintból 102 milliárd forint használtlakás vásárlásra, 11,4 milliárd forint új lakás vásárlásra, 8,2 milliárd forint építésre és bővítésre, 4 milliárd forint felújításra, a maradék pedig egyéb célra lett megítélve.

A felújításra adott hitelek összege májusban 4 milliárd forint volt, ami messze elmarad a korábbi 13 milliárdos havi rekordtól. Juhász Attila szerint ez érthető, mivel sokan a hétfőn indult otthonfelújítási támogatásig vártak a fejlesztésekkel. Az érdeklődés a bankok MFB pontjainál nagy, de a támogatott hitelekről szóló szerződések aláírásáig és a támogatás folyósításáig még rögös út vezet.

Az Újház hálózat pályázati tanácsadására eddig beregisztrált közel 3000 pályázó adatai alapján a júliusban és augusztusban aláírt hitelszerződésekből szeptemberig kevés jut el a kivitelezés megkezdésének fázisába. Juhász Attila szerint szeptembertől beindulhat a szerződési nagyüzem, és ebben a hitel szegmensben is megdőlhetnek a korábbi rekordok, ami hozzájárulhat az építőipari kisvállalkozások talpra állásához.