A német infláció jelentős csökkenése és az EKB kamatpolitikája

A német infláció mértéke jelentősen csökkent júniusban, ami pozitív hatással lehet az Európai Központi Bank (EKB) kamatpolitikájára, bár az EKB elnöke szerint a kamatcsökkentés nem sürgető.

A harmonizált német infláció éves szinten 2,5%-ra esett vissza júniusban az előző havi 2,8%-ról, ami alacsonyabb az elemzők által várt 2,6%-nál. Az ING Bank elemzése szerint az inflációs adatok nem csak a bázishatásokat és a korábbi kormányzati intézkedések hatását tükrözik, hanem azt is, hogy az infláció továbbra is 2% felett marad.

Az ING Bank előrejelzése szerint az infláció a jövőben is a 2% és 3% közötti tartományban maradhat, nem tér vissza egyenes vonalban a 2%-os szintre. A bank szerint a kedvező energiabázishatások kifutása és a bérek emelkedése miatt nehéz elképzelni, hogy a német bérnövekedés az év második felében csökkenne.

Christine Lagarde, az EKB elnöke hangsúlyozta, hogy az infláció stabilizálódásához és a 2%-os célérték eléréséhez még több időre van szükség, és a gazdasági helyzet javulása ellenére a kamatcsökkentés egyelőre nem sürgető. Az EKB júniusban csökkentette először a kamatlábakat az eddigi legagresszívabb kamatemelési sorozatát követően, de a további lépésekkel kapcsolatban már visszafogottabbak a kijelentések.

Az EKB éves jegybanki fórumának keretében Sintrában tartott találkozón az EKB monetáris politikájának jövőbeli iránya is napirendre kerülhet. Az ING elemzője szerint, bár a múltban a kamatcsúcsot követő első kamatcsökkentés kezdetét jelentette egy kamatcsökkentési ciklusnak, jelenleg kevésbé egyértelmű, hogy a kamatcsökkentések sorozata következik-e.

A bank hangsúlyozza, hogy a korábbi kamatcsökkentési ciklusokat többnyire recesszió vagy válság váltotta ki, de szerencsére jelenleg egyik sem fenyegeti az euróövezet gazdaságát. Az EKB csökkentésének fő oka az a várakozás, hogy az infláció 2025 végére 2%-ra fog csökkenni.

Az ING szerint az EKB-nak óvatosan kell eljárnia, hogy elkerülje a lehetséges reputációs károkat és a túl optimista inflációs előrejelzésekkel kapcsolatos aggodalmakat. A német inflációs adatok nyitva hagyják az ajtót egy lehetséges szeptemberi kamatcsökkentés előtt, de a bérek alakulása miatt egyes tisztviselők a kamatcsökkentést a télre halaszthatják.

A befektetők arra fogadnak, hogy az inflációs aggodalmak felülírják majd a recessziós félelmeket, és arra számítanak, hogy az EKB nagyon lassan fogja csökkenteni a kamatlábakat, jelenleg egy-két további kamatcsökkentést áraznak be idénre és csak négyet 2025 végéig. Az inflációs kilátások továbbra is homályosak, és az év hátralévő részében az árnövekedés várhatóan 2-2,5% között mozog majd.

Az eurózóna inflációs adatait az Eurostat fogja közzétenni a következő nap.