Fokozott készültség több európai amerikai katonai támaszponton

A hétvégén több európai amerikai katonai bázist fokozott készültségbe helyeztek, a második legmagasabb "Charlie" szintre emelve a védelmi intézkedéseket, miután komoly aggodalmak merültek fel egy esetleges terrortámadás miatt.

Az amerikai hadsereg stuttgarti helyőrségét, ahol az Egyesült Államok Európai Parancsnokságának központja található, beleértve több más támaszpontot is, a terrorfenyegetés miatt magasabb készültségi szintre állították. Ezt a lépést azért hozták meg, mert fennáll a veszélye annak, hogy terrortámadás érheti az amerikai katonai személyzetet vagy létesítményeket Európában.

Egy európai támaszponton szolgáló forrás szerint az ilyen típusú fenyegetettségi szint elrendelésére az elmúlt 10 évben nem volt példa. A "Charlie" szintű készültség akkor lép érvénybe, ha valamilyen incidens történik, vagy ha a hírszerzés olyan információt szolgáltat, hogy terrortámadás várható.

Az Egyesült Államok Európai Parancsnokságának szóvivője, Dan Day fregattkapitány nem kommentálta a készültségi szint változását, de elmondta, hogy a parancsnokság folyamatosan elemzi azokat a tényezőket, amelyek befolyásolhatják a külföldön tartózkodó amerikai katonák biztonságát. Azonban műveleti biztonsági okokból nem adhatott részletes tájékoztatást a konkrét lépésekről.

A bázisokon számos szolgáltatást bezártak vagy korlátoztak, az ifjúsági központok pedig lemondták a táboron kívüli kirándulásokat. Más németországi létesítmények, például a Ramstein légibázis a közösségi médiában arra szólította fel a szolgálata tagjait, hogy „maradjanak éberek”.

Jelenleg nem ismert, hogy milyen konkrét információk vezettek a készültségi szint emeléséhez, de az európai hatóságok korábban már figyelmeztettek, hogy a párizsi olimpia és a Németországban zajló Európa-bajnokság miatt fokozott lehet a terrorcselekmények kockázata. Franciaország külön készült az esetleges terrorfenyegetettségére, és a francia hatóságok aktívan figyelik a szervezett csoportok és radikalizálódott egyének által jelentett terrorfenyegetéseket. Franciaország március óta a legmagasabb szintre emelte a nemzeti biztonsági riasztási rendszerét.

A német kormány 580 nemzetközi rendőrt vont be a biztonság erősítésére a német rendőrök mellett. Nancy Faeser belügyminiszter a torna előtt azt mondta: „minden elképzelhető veszélyre felkészülünk: az iszlamista terrortól kezdve az erőszakos bűnözőkig és huligánokig.”.