Orbán Viktor új jobboldali uniós szövetség tervei

Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke terveket szövöget egy új radikális jobboldali blokk létrehozására az Európai Unió parlamentjében, amelynek egyik közös nevezője az Ukrajnának nyújtott segélyek ellenzése. A német AfD párttal való együttműködés lehetősége azonban kérdéses marad, mivel magasabb érdekek állhatnak az összeborulás útjában.

A magyar kormányfő a hétvégén jelentette be a Patrióták Európáért-projektet, amelyhez három különböző ország képviselőit kellene még begyűjteni a frakcióalakításhoz. Orbán szerint a brüsszeli elit ellenállása és a status quo-hoz való ragaszkodása elfogadhatatlan, ezért jött létre ez a közös csoport és platform.

A Fidesz jelenleg politikai család nélkül van az Európai Parlamentben, miután gyakorlatilag kiszorították őket a jobbközép Európai Néppártból. Az új politikai tömb létrehozásával nem csak felszólalási lehetőségek, hanem konkrét pénzbeli haszon is járna.

Andrej Babis, az ANO vezetője szerint három fő prioritás egyesíti őket: a szuverenitás védelme, az illegális migráció elleni küzdelem és a Green Deal felülvizsgálata. A Politico brüsszeli hírlevele szerint már komoly tárgyalások zajlottak az új frakcióhoz való csatlakozásról.

A Domani olasz lapra hivatkozva a francia Marine Le Pen Nemzeti Tömörülése és az olasz Matteo Salvini Liga pártja is csatlakozhat a Patriótákhoz. Azonban a csatlakozás esetén a jelenlegi Identitás és Demokrácia frakciót üresítenék ki, ahol ők adják a legtöbb képviselőt.

A német AfD párt, amely 15 mandátummal rendelkezik, szintén pártcsalád nélkül van, de Gulyás Gergely szerint soha nem merült fel, hogy a Fidesz az AfD-hez csatlakozzon valamelyik EP-frakcióban. Az AfD esetleges felvétele ráadásul azt eredményezhetné, hogy Marine Le Pen végleg ejti a csatlakozást.

Az AfD vezetésében az a vélekedés uralkodik, hogy a német kormány tiltja meg Orbán Viktornak a barátkozást az AfD-vel, és konkrét zsarolásról is beszélnek. Alice Weidel, az AfD társelnöke szerint nagyszerű az új formáció ötlete, de rövid távon nem csatlakoznak.

A legfőbb törésvonalak azonban az ideológiai síkon kívül találhatók. Az Ukrajna támogatásának kérdése lehet a döntő a frakcióalakítás során. A lengyel Jog és Igazságosság (PiS) párt csatlakozása segíthetne, de ők szilárdan ukránpártiak, ellentétben a magyar kormánnyal.

Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Intézet vezetője szerint a Fidesznek és a KDNP-nek ambiciózus céljai vannak a szövetség létrehozásával. Nagy Attila Tibor politikai elemző úgy véli, ez az utolsó esély a Fidesz számára, hogy elkerülje a legrosszabbat, vagyis hogy egyetlen európai pártcsalád frakciójához sem tudjon csatlakozni.

Orbán Viktor "új korszak kezdődik" – hirdette meg egy európai parlamenti frakció létrehozásának tervét, ami szerinte meg fogja változtatni a kontinens politikáját. „Ma egy olyan politikai formációt hozunk létre, amely meggyőződésem szerint hasítani fog, és nagyon gyorsan az európai jobboldal legnagyobb frakciója lesz. Ez napokon belül be fog következni, és utána határ a csillagos ég" – mondta Orbán Viktor, aki Herbert Kickllel, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) elnökével és Andrej Babiš korábbi cseh kormányfővel, az ANO párt elnökével közösen jelentették be vasárnap Bécsben, ahol egy kiáltványt is elfogadtak.

A formálódó Patrióták Európáért szövetség bejelentése körül viszont egyelőre rengeteg a kérdőjel. A portugál Chega („Elég”) is jelezte, hogy csatlakozna. Az EP eljárási szabályzata szerint új csoporthoz kell egy politikai nyilatkozat az alapértékekkel és célokkal, ami a vasárnapi bejelentéssel együtt kiadott patrióta kiáltvánnyal már teljesült.

A többi feltétel közül az már teljesült, hogy legalább 23 képviselőjük legyen, de a nyilvános bejelentések alapján eddig négy pártról van szó, viszont minimum hét kell. Miközben úgy tűnik, több lehetséges jelölt már kikosarazta őket, akár egy-egy képviselő is elég lehet a feltétel teljesítéséhez.

A miniszterelnök a köztévének adott, hétfő este sugárzott interjúban arról beszélt, hogy szerinte hamarosan a harmadik, majd a második legnagyobb európai frakciót hozzák létre az Európai Parlamentben. „Túl fogunk hamarosan nőni mindenkit, erről részletes akciótervünk van” – mondta. Szerinte néhány nap múlva sokan meg fognak majd lepődni.