Huligánok támadtak szíriaiak üzleteire Törökországban

Hétfőn huligánok támadtak szíriaiak üzleteire Törökország középső részén, amit Ali Yerlikaya belügyminiszter is megerősített a korábbi médiajelentések alapján.

Ali Yerlikaya belügyminiszter a közösségi médián keresztül közölte, hogy Kayseriben házakat és járműveket rongáltak meg. Recep Tayyip Erdogan török államfő az eseményekre reagálva kijelentette, hogy elfogadhatatlan az ilyen típusú erőszakos cselekedetek, mint amikor házakat gyújtanak fel, rongálnak és egész utcákat borítanak tűzbe.

A támadások előzményeként egy szír férfit vettek őrizetbe, aki a gyanú szerint szexuálisan molesztálta hétéves unokatestvérét. Az Anadolu állami hírügynökség jelentése szerint a belügyminiszter megerősítette, hogy az incidensekkel kapcsolatban hatvanhét embert állítottak elő.

Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) szerint a kayseri támadások hatására halálos kimenetelű összecsapások törtek ki a török megszállás alatt lévő észak-szíriai területen. Az összecsapások során fegyveres tüntetők, a török haderő katonái és a velük szövetséges milíciák vettek részt, mely során egy tüntetőt halálosan megsebesítettek.

A törökországi közvélemény-kutatások szerint egyre nő az ellenséges érzület a szírekkel és más arab országokból származókkal szemben. Egy 2022-es felmérés alapján a törökök többsége szeretné, ha a szírek elhagynák az országot, és sokan kritizálják Erdogan elnök menekültpolitikáját. A közösségi médiában is megfigyelhető a fajgyűlölő ellenségeskedés növekedése.